Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Un talent únic al món

Article de Veronica Lassenius, directora creativa de Pikkukala, per a l'InfoPROA del 26 d'abril del 2022

És un luxe poder viure entre Barcelona i Hèlsinki i gaudir del millor de cada ciutat.

Ara no puc dir quina m’estimo més, cosa que m’han preguntat més d’una vegada. Per a mi és com preguntar si estimes més el pare o la mare. A Finlàndia no hi ha dubte que la qualitat de vida és alta i l’educació és molt bona, s’han escrit molt articles sobre això. I enguany hem estat triats el país més feliç del món una altra vegada.

Com a sòcia d’una productora d’animació a cada ciutat, tinc el privilegi de veure la nostra indústria des de dins i des de fora al mateix temps, i tinc molt clar el que tenim a Catalunya d’extraordinari i únic: els nostres avantatges en l’escenari internacional són el talent i la col·laboració entre les productores.

Els artistes catalans que treballen en animació en aquest moment tenen un talent excepcional, que no hem de donar per fet. Com a productors, hem de cuidar-los, escoltar-los i atreure’ls amb projectes de pel·lícules i sèries d’animació que els apassionin. Que els interessin prou com per tornar a Catalunya o com per quedar-se aquí. Coproduccions i sèries precioses i capdavanteres que es fabriquin aquí.

Molt de talent s’ha anat a Bèlgica, Irlanda i França, i això és bo perquè dona als artistes l’experiència de treballar en altres idiomes i amb equips internacionals. Però els productors hem d’aconseguir que tornin, perquè podem ser molt grans, si ho fan.

No sé si aquest talent es deu a les escoles, a l’ecosistema cultural o a la tradició de la indústria de l’animació, molt més consolidada aquí que en altres països. La qüestió és que cal reconèixer aquest talent i estar-ne orgullós.

Un altre factor que ens prepara per a l’èxit és la cooperació entre productores d’animació i l’atmosfera de sana col·laboració, que tampoc és una cosa tan normal en altres països.

Fa temps vaig llegir un article on comparaven als grans xefs de cuina a Espanya -que es donen suport mútuament sense parar- amb els xefs francesos, que conserven un sentit de la competència més “a l’antiga”. Segur que és aquesta sensació de suport i amistat el que els ha ajudat a alçar-se i a avançar a la cuisine francesa. Fem el mateix amb l’animació, sil vous plait!

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proanimats_logo
ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE PRODUCTORS D'ANIMACIÓ

Coneix ProAnimats

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE proanimats

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
Proanimats_logo
ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE PRODUCTORS D'ANIMACIÓ

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.