Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

UN PÚBLIC PER DEFINIR, JOVES CREADORS I PRODUCTORS SÈNIORS… QUIN TRIANGLE

Article de Àngels Masclans productora d'Oberon Cinematogràfica, publicat a l’Infoproa de dilluns 27 de gener 2020.

Em pregunto sovint si tindrem respostes pels nous públics, joves espectadors/es amb una experiència audiovisual tan diversa, experts/es en protagonitzar videojocs i amb referents i vivències literàries tan diferents dels que van tenir els actuals cineastes i creadors de continguts. Tanmateix, la resposta incondicional d’aquesta jove audiència davant els grans títols cinematogràfics i seriats, em fa creure que havent canviat tot, no ha canviat tant.  O potser el que no ha canviat és la seva rendició a les grans estratègies del màrqueting, que demostra un estat de salut envejable.

Com ho farem, demà mateix, per conciliar les nostres maneres de fer i explicar-nos amb les seves ganes de veure i viure? Quins llenguatges hem de rescatar per tal que allò que volem narrar, arribi de manera prou atractiva perquè ells i elles també desitgin viure-ho? Com ens despullarem d’aquest adultisme que vol assegurar-nos el lloc d’honor quan, en canvi, ens allunya del que realment es mou, i ens mou?

Alhora em pregunto com hem de fer els productors “sèniors” per ser motors i trobar maneres flexibles i eficaces d’obrir la porta de les nostres empreses als continguts dels nous creadors/es, que cada vegada són més precoços i competitius. És el vessant industrial i comercial dels nostres projectes el que ens obliga a reformular-nos. En molts casos, les eines de producció i de difusió ja estan a l’abast dels creadors, que no requereixen estructures empresarials que els sostinguin. En canvi, segueixen buscant circuits d’explotació, marques, etc. que els situïn en un lloc visible davant l’oferta immensa de continguts.

Anem sobrats de talent, de fúria creativa entre els joves de múltiples disciplines que es conjuguen amb una llibertat i insolència meravelloses. I afortunadament no ens manquen tampoc les ganes de seguir tirant del carro entre els consagrats, que cerquen vies per recuperar un espai que senten perillar quan parlem de nous públics i maneres de consum.

Els productors tenim la clau per trobar i oferir als que arriben maneres de fer el salt de pantalla, de passar de l’exercici a l’òpera prima, o a la consecució d’una trajectòria. Fem valdre el nostre criteri, som la nostra capacitat d’apostar. Som impuls i xarxa pels creadors. Hem de cercar mecanismes que els donin confiança, que facin atractiu el nostre terreny de joc, i que els ajudin a créixer en dimensió i en projecció. Ens toca a nosaltres fer el pas, qüestionar-nos, baixar de la torre de guaita i escoltar-los, per trobar plegats maneres d’obrir nous camins. I ho hem de fer aviat, el talent ens busca, però no ens espera.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix Proficció

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROFICCIÓ

Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.