Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

TODO DEPENDE DEL 28-A

Article de Xavier Granada, vicepresident de Ficció de PROA i CEO Producer de Magrana Films, publicat a l’Infoproa de dilluns 30 d'abril de 2019.

“Todo depende del 28-A” va ser una frase que vam sentir unes quantes vegades durant una interessant i molt pràctica trobada informativa amb l’ICAA a Màlaga, amb totes les federacions i associacions de productors d’Espanya.

Avui, 28-A (ja dia 29 de fet), me’n vaig a dormir amb els resultats electorals pràcticament tancats, amb la victòria nacional del PSOE, i la victòria d’ERC a Catalunya.

Esperem doncs que, tot el que estava en tràmit, totes les intencions anunciades, totes les negociacions en marxa amb el govern que portava al càrrec, segueixin el seu rumb a favor del sector audiovisual.

Però sí que vull destacar aquí la manca de menció de la paraula Cultura en els famosos debats televisius dels polítics i també de la fluixa importància als seus programes (destacant el moment de vergonya aliena que tothom va viure quan un moderador els va preguntar als líders dels 4 principals partits espanyols, que no van tenir una resposta mínimament correcta sobre cultura), i demanar-los des d’aquí que situïn on pertoca un sector estratègic a la realitat de qualsevol país, i que té una importància molt superior al seu pes als pressupostos generals de l’Estat.

He llegit en un article d’Audiovisual451, que vaig descobrir gràcies al molt útil recull de premsa que l’equip de PROA ens envia cada matí, propostes d’aquests quatre partits durant una sessió al Cine Doré de Madrid organitzada per ADEPI.

En destaco algunes propostes del PSOE, com a partit guanyador de les eleccions: aprovar la nova Llei del Mecenatge, establir uns incentius fiscals més competitius, impulsar el sector dels videojocs, sanejar la SGAE o prendre mesures per atreure més rodatges internacionals. També destaco la intenció de crear un Ministerio de Cultura independent d’Educación, una demanda històrica.

També la dedicació de part de la recaptació de la Loteria Nacional al finançament del cinema i altres disciplines culturals, emulant el sistema britànic, en la recerca de noves fórmules de finançament, que PROA ha encapçalat a Espanya amb la proposta FASA.

Tant o més important la intenció de lluitar a escala europea per un IVA súper-reduït per la cultura en l’àmbit europeu. Aquí llanço la reflexió que Juan Carlos Tous, propietari de Filmin, molt adequadament em va fer el seu dia: l’IVA s’hauria de carregar al contingut, no al continent. Que tota la cultura tingui el mateix IVA, indistintament de la seva forma de consum.

Esperem també que Pedro Sánchez pugui formar govern aviat i aprovar els tan anhelats Pressupostos Generals de l’Estat on ja hi havia una partida de 953 milions per Cultura, un increment del 9% respecte a l’any anterior, que esperem que pugui créixer encara més.

Des del sector, empresa a empresa, creador a creador, tenim moltes propostes que les associacions que conformem la federació PROA seguirem defensant amb força i insistència als partits polítics, esperant una molt necessària reforma i millora de tot el sistema cultural d’aquest país.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proa-logo

som agent estratègic

Posicionem el sector audiovisual

Coneix PROA

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROA

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

Uneix-te a PROA

Avantatges i accés a l'àrea de socis amb informació i documentació exclusiva sobre convocatòries, ajudes i legislació del sector audiovisual

Descobreix PROA

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.