Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

SOS del Sector Audiovisual Català

COMUNICAT: Reclamem un Pla de reactivació de la indústria audiovisual catalana

Barcelona, 11 de novembre de 2020
La situació del Sector Audiovisual català és crítica i insostenible. Per aquest motiu reclamem mesures urgents per reactivar una indústria estratègica del país. No pot ser que Barcelona, capital de la Indústria Audiovisual Catalana, que ha estat un clar referent en el sud d’Europa, perdi cada vegada més força i estigui cada vegada a més distància de Madrid.

Aquesta és la quarta crida que fem des de la Indústria Audiovisual dirigida a les Institucions Públiques i als partits polítics catalans. Quatre vegades ens hem adreçat de manera pública als mateixos interlocutors amb els mateixos plantejaments. Primer va ser al 2013 com a conseqüència de les primeres retallades fruit de la crisi econòmica. Era un primer senyal d’alerta on denunciàvem la mala gestió d’aquestes retallades que va afectar especialment la producció independent. En la segona crida pública, l’any 2015, quan seguien implacables les retallades de continguts i d’ingressos, oferíem una proposta: un Pacte Nacional de l’Audiovisual que ajudés a fer, entre tots, els canvis necessaris per reactivar el Sector i per reformar la CCMA perquè pogués complir amb la seva raó fundacional de ser el motor de la Industria Audiovisual Catalana. La tercera crida va ser l’any 2018 i la vam haver de fer perquè, lamentablement, cap de les dues crides anteriors havien tingut gaire efecte. Aquesta tercera Crida va ser per reclamar un Pla de Xoc per intentar solucionar una situació que s’havia agreujat enormement. Fa un parell d’anys la situació era extremadament greu, a les retallades en continguts i la manca d’inversions públiques i privades s’afegia un progressiu desmantellament i deslocalització de la indústria del sector que es traslladava a Madrid on en aquests últims anys s’ha concentrat la major part de la producció, de les inversions internacionals i del talent local.

Per tots aquests antecedents exposats, RECLAMEM mesures inajornables per reactivar una indústria estratègica del país:

      • Reforma urgent de la CCMA per modernitzar-la, racionalitzar-la i al mateix temps fer viable l’ens que ha de fer de motor de la indústria i, d’aquesta manera, permetre-li complir amb el seu compromís de servei públic, produint continguts de manera competitiva en el nou entorn digital. Aquesta reforma s’hauria d’implementar amb un pla a mig termini i hauria de canviar no només els noms dels actuals gestors de la CCMA sinó, sobretot, el model. Millorar el sistema de governança, acabar amb l’excessiu pes i control que tenen actualment els partits polítics a través del Parlament repartint-se quotes de poder, equilibrar la gestió de les despeses per disminuir el pes de l’estructura i de les despeses de personal en el pressupost general. Demanem més inversió en continguts. Volem que els recursos públics es concentrin en augmentar la capacitat de producció de continguts. Menys estructura i més continguts, amb més accés per a les noves generacions i una major adequació a les noves formes de consum.
      • Programa d’ajudes i d’incentius clars que facin que Catalunya torni a ser competitiva i que la facin atractiva per a les inversions internacionals. Els motius principals que cal tenir en compte per revertir aquesta manca de competitivitat són: 1) la manca d’inversions públiques i privades per ajudar a la creació de les infraestructures mínimes i necessàries; 2) la manca d’ajudes o incentius que sí tenen altres ciutats o regions; 3) la poca presència a Catalunya de delegacions de les noves plataformes, que s’han ubicat totes a Madrid; i, finalment, 4) la disminució de les emissions i les produccions fetes des de Catalunya per a les televisions privades.
      • Major sensibilitat per part de les televisions privades espanyoles amb la producció feta i emesa des de Catalunya. Quan van néixer, ara fa 30 anys, les televisions privades, per llei, estaven obligades a tenir un centre de producció i emissió a Barcelona. Amb el pas del temps, no només han tancat aquests centres, sinó que han anat disminuint les emissions fetes des de Barcelona. La majoria de les seves emissions -en algunes cadenes la pràctica totalitat- es fan només des de Madrid. De la mateixa manera que demanem més sensibilitat a les televisions privades, exigim un major compromís als nostres representants polítics perquè defensin la nostra indústria audiovisual revertint aquesta situació i recuperant l’esperit amb el que van néixer aquestes televisions privades.

Amb aquest comunicat no només volem fer un diagnòstic dels problemes i reclamar les possibles solucions, sinó que també volem assenyalar els principals responsables de l’actual situació: els representants polítics del nostre país. Una responsabilitat que han d’assumir en relació proporcional a la seva representativitat i al poder que això els ha suposat. Ells són els responsables de, sabent quina és la situació de la CCMA, no fer res per intentar solucionar-ho. Ells són els responsables de la politització de la seva gestió. Ells són els responsables de posar-nos a la cua dels problemes i no defensar amb prou coratge el sector audiovisual català amb lleis, iniciatives i pressió per evitar la deslocalització d’una indústria estratègica. Som conscients que els polítics no són els únics culpables d’aquesta situació, però ens dirigim directament a ells perquè poden ser els artífex que ens condueixin a una recuperació possible i necessària.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proa-logo

som agent estratègic

Posicionem el sector audiovisual

Coneix PROA

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROA

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

Uneix-te a PROA

Avantatges i accés a l'àrea de socis amb informació i documentació exclusiva sobre convocatòries, ajudes i legislació del sector audiovisual

Descobreix PROA

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.