Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

SORORITAT, GERMANOR, GENEROSITAT

Article de Belén Sánchez, productora d'Un Capricho Producciones, publicat a l’Infoproa de dilluns 21 d’octubre de 2019.

Espero que estigueu tots bé. Es fa estrany sortir del tema… però intentaré parlar d’allò nostre; és a dir de cinema, de sororitat i de germanor. Aquest cap de setmana a Valladolid, molts de nosaltres hem presentat les nostres pel·lícules, i unes quantres directores catalanes han participat del TERCER FORO DE MUJERES CINEASTAS, m’atreviria a dir que eren gairebé la meitat! Elles s’han passat moltes hores compartint experiències i discutint sobre els possibilitats de tenir una professió estable, és a dir, de fer una i després una altra, i de si és possible aspirar a fer-ne tres o més pel·lícules? Això és difícil per a tothom, però es transforma en una odissea si a més a més ets dona: que fort!

Recomano molt la lectura del decàleg que han escrit. Hi ha mesures, com la que hi hagi una guarderia als rodatges, que em semblen de sentit comú: què ens falta als productors per a considerar la cura dels nostres fils i la conciliació familiar com a part important del pressupost d’una pel·lícula, a més de diners, és clar? Què és més important: rodar amb l’última càmera o muntar un servei de guarderia? Recordo proposar-lo a alguns col·legues de professió fa poc més d’un any i fer riure. Riure és del millor que podem fer, i fer riure també, però a aquell riure va ser molt trist.

Com a immigrant, com a dona, com a membre d’aquest col·lectiu trobo que a Catalunya fem moltes coses i les fem ben fetes. Que fem moltes coses ja ho sap fins i tot Rajoy, i que les fem ben fetes, almenys els amants del cinema de Valladolid, ho saben també: felicitats a tots els que han treballat per aconseguir-ho!

A la SEMINCI el cinema català ha estat molt i molt bé representat, per pel·lícules com LA HIJA DE UN LADRON, LA INNOCÈNCIA, OJOS NEGROS, STAFF ONLY… Han agradat molt al públic i tothom ens ha rebut molt bé, fins i tot quan hem parlat d’avortament, de patriarcat i de masclisme, això ja no sorprèn. Sorprèn trobar-se una societat dialogant i plural, i a Castilla i Leon. Almenys a Valladolid el cinema català està normalitzat, parlar-ne i el cinema fet per dones, diria que també.

Parafrasejant el decàleg elaborat com a conclusions del Foro de Mujeres Cineastas: “no se trata de cine de mujeres, sino de mujeres haciendo cine, no se trata de niñ@s en los rodajes, sino de profesionales siendo padres/madres, no se trata de jueces haciendo política sino de políticos

Són temps difícils, però les coses estan molt difícils arreu, cal seguir endavant i reconèixer que a l’audiovisual hi ha moltes coses que podem fer una mica millor i que tampoc costen tant. Cal seguir parlant entre nosaltres, perquè quan ens comuniquem renaixen la sororitat, la germanor i la generositat. Espero que estigueu tots molt bé!

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix Proficció

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROFICCIÓ

Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.