Sóc millenial i també em costa

Júlia Tercero

Júlia Tercero

Secretària de producció a Massa d'or produccions
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Júlia Tercero explica la seva relació amb les xarxes socials i valora el seu ús alhora de comunicar al sector audiovisual

El millor moment de la festa, quan et donen un premi, el diumenge a quarts de quatre o quan ja estàs a punt de marxar de l’oficina el divendres a la tarda; aquests són els millors moments per fer un tweet, un Instagram Story o un post al Facebook. Portes el mòbil sempre a sobre i ho podries fer en qualsevol moment. Sí, és quan més mandra fa, i quan menys temps tens per dedicar-li, però és que ningú ha dit que sigui fàcil. El món de les xarxes socials és esclau. Tant, que a mi de vegades em costa de creure que això ho facin persones que dormen, mengen, tenen fills i fan vacances.

La setmana passada (per joventut i circumstàncies, no perquè jo en sigui cap experta) vaig participar de l’organització de l’Extended de ProDocs, la trobada de socis que pretén formar i informar els companys sobre algun tema concret. Aquest cop tractava de comunicació i xarxes socials i com ho fem amb les nostres productores i produccions. Havien detectat que molts dels socis no només no disposaven de xarxes pròpies per comunicar les seves produccions, sinó que, a més, no estàvem explotant els canals de comunicació de ProDocs i PROA, que hi són per ajudar-nos i per arribar allà on nosaltres no podem.

“Fer-ho bé a les xarxes requereix molta dedicació i no estic segur que això es tradueixi en més espectadors al cinema”. Aquesta era la queixa principal dels socis que van assistir a l’Extended. És veritat, tenen raó, cada like no és una entrada més a taquilla. Almenys no directament. Però això no vol dir que hàgim de deixar d’intentar-ho, perquè segurament aquest like sí que vol dir que hi ha una persona més que sap i que potencialment difon allò que nosaltres volem que se sàpiga.

D’entrada, vivim en un món digital en què si no ets a Internet, no existeixes. És un tòpic, però és així! Em sembla que és l’única norma que puc enunciar com a tal, parlant de xarxes. No pot ser que algú vulgui saber què té entre mans la nostra productora i no tingui manera de fer-ho. Tenir pàgina web i xarxes socials ens fa visibles, tant als possibles espectadors, com als proveïdors o als coproductors.

“És que no tinc molts seguidors, i les xarxes només em serveixen per comunicar-ho dins el sector”. Un altre dels motius que vam sentir en contra de les xarxes! Molts cops no entenem bé el concepte de la xarxa, d’interrelacionar temes i persones. Precisament el que ens permet aquesta estructura de xarxa és arribar molt més enllà dels nostres seguidors. Potser el perfil de la meva productora no té molts seguidors, però sí l’actor de la meva pel·lícula, una de les empreses sobre les quals parla el meu documental o fins i tot un tema d’actualitat que té un hashtag. Sigui per parlar bé o malament d’algú o d’alguna cosa, etiquetem, que és una conversa oberta! Que qui s’hagi de sentir al·ludit, s’hi senti perquè se n’ha assabentat, i que arribi a quanta més gent possible, encara que no sigui el nostre públic objectiu. Etiquetes i hashtags són la clau.

Després, dedicant-hi una mica de temps, però optimitzant bé els recursos que tenim, podem aconseguir fer de les nostres xarxes una estratègia de màrqueting. Quatre consells ràpids que van sortir a l’extended! El primer és el contingut: publiquem coses que nosaltres voldríem llegir dels altres, que siguin interessants. Adaptem cada missatge al canal pel qual el transmetem: no és el mateix anunciar una projecció per Twitter que en una història de l’Instagram. No tinguem por de ser polèmics ni compromesos, tothom sap que darrere un nom corporatiu, sempre hi ha persones.

I dit tot això, també és cert que sobre xarxes no hi ha gaire normes. O que encara no les hem trobat i que no son les mateixes per tothom. Jo confesso que encara no aplico tots aquests consells, que per mi les xarxes sempre són una assignatura pendent. Així que no patiu: jo sóc millennial i també em costa!

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.