Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

“SER DE PROA NO SERVEIX DE RES”

Article de Jordi Oliva, productor d'Imagic TV publicat a l’Infoproa de dilluns 25 de gener de 2021.

Aquest és un dels mantres més repetits, gairebé a l’alçada de “sempre sou els mateixos ploramiques repartint-vos les subvencions”. Com si pel fet de ser de PROA els de l’ICEC i l’ICAA et al ens regalessin els quartos a cabassos a canvi de res.

I ves per on que no. Que ser de PROA sí serveix; i no us ho dic en genèric, com si d’un esplai es tractés! “Som-hi! Llops, daines i productors!”. La llista de coses concretes que fem des de la Federació és llarga, i de fet aviat us arribarà el resum anual d’activitats. Us sorprendrà. Però permeteu-me que faci referència a un cas concret que crec que exemplifica prou bé la força que té PROA actualment.

Les instruccions rebudes a l’hora de confeccionar aquest text eren clares: res d’autobombo. Així que ho relataré en impersonal. Les produccions de qualsevol dels nostres associats són éssers vius. Una producció la planifiquem amb temps, ho quadrem tot a l’avançada i de sobte la producció agafa vida pròpia i es rebel·la contra el productor. Actors que es posen malalts, màquines que es moren de cop, el microones que rebenta o una pandèmia global. I això incrementa els riscos si estàs coproduint, ja que els multiplica per tants coproductors com n’hi hagi a l’equació.

Una de les coses que pot passar és que et caigui un coproductor, amb tot el que això comporta. Doncs bé;  imaginem que el coproductor que cau és l’espanyol i el coproductor majoritari ja havia començat el rodatge i es posa a buscar un nou coproductor espanyol. Què es trobava? Un desert! No hi ha cap productor tan boig com per arriscar els seus diners així! Per què hi hauria un coproductor espanyol entrar a coproduir un cop el rodatge estigués en marxa si aleshores l’ICAA et negaria la nacionalitat espanyola de la producció amb tots els greuges que això comportava? Perquè la llei era aquesta. Fins que PROA va intervenir-hi.

Des de PROA es va considerar que aquesta llei era obsoleta i castigava les coproduccions internacionals, i des de PROA es va treballar directament amb l’ICAA per canviar-ho. I dic des de PROA per subratllar-ho per tots aquells que diuen que som una colla de catalanets amb espardenyes de vetes sense influència a Madrid. Sí que en tenim i aquesta n’és una mostra. Va ser des de PROA que es va aconseguir canviar el Real Decreto que permet que ara es consideri coproducció un projecte encara que ja n’hagi començat el rodatge. Aquesta flexibilització permetrà potenciar les coproduccions i per tant augmentar la feina dels nostres associats.

Així doncs, res de jaure a la fresca a esperar la menjadora. A PROA s’hi treballa i s’hi treballa perquè tots puguem treballar més i millor. Que tingueu tots un molt bon any!

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

MÉS NOTÍCIES SOBRE proanimats

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
Proanimats_logo
ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE PRODUCTORS D'ANIMACIÓ

Coneix a Avant

Més informació

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.