Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

SENSE FICCIÓ

Article de Justin Webster, productor de JWProductions, publicat a l’Infoproa de dilluns 3 de juny de 2019.

Sense Ficció. El títol diu molt de l’ambició, l’obertura de mires, l’originalitat i les ganes de connectar amb un públic ampli d’un programa de llargmetratges documentals. Res de la resignació de pensar que el documental (paraula que ens agrada als professionals però no tant al públic) sigui una cosa minoritària.

Després de 10 anys sembla que ha existit sempre, però recordo bé, com a director en busca de suports, el dur moment en què li va tocar néixer.

En Joan Salvat, l’ànima de l’aposta, i la Muntsa Tarrés, la seva valenta i incansable sòcia, ja comptaven amb una part de l’increïble pedrera del primer 30 Minuts, amb talents capdavanters i molt diversos en la producció local i, sobretot, comptaven amb el gust cultivat durant anys del públic català.

I comptaven, i aquí vull trencar una llança en homenatge a la seva visió i el seu aguant, amb una visió internacional del gènere. El documental es trobava en una situació de ràpida evolució fora de Catalunya i ells, a través de la participació en coproduccions, van aconseguir una cadira en la taula on això passava. Explicar la importància subtil d’això no cap en aquest article.

Però va coincidir amb un moment en què les televisions públiques estaven en crisis. Amb menys pressupost, la pressió era per competir amb les televisions privades. Tot havia de ser més popular, més comercial! I omplir un programa setmanal amb llargmetratges “sense ficció”, sense renunciar a la qualitat, bregant amb múltiples pressions, des de fora i des de dins, va ser una tasca – ho dic com a observador i col·laborador – de filar prim, dura, amb alegries i disgustos. Aconseguir sobreviure, primer, i consolidar-se, després ,amb excel·lents audiències, és un miracle.

Ara que els documentals s’han revalorat, curiosament gràcies a plataformes comercials com Netflix, es veu que la seva aposta era totalment encertada. Els algoritmes ho diuen. Les televisions públiques no haurien d’haver perdut la fe. Gràcies Joan i Muntsa per haver apostat per això abans.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Prodocs-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORS DE DOCUMENTALS

Coneix ProDocs

Més informació

últimes notícies

Prodocs-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORS DE DOCUMENTALS

Coneix a Avant

Més informació

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.

Scroll to Top
proa-area-socis

Cercador

Busques una informació
en concret?

SEGUEIX LES NOVETATS DE L'AUDIOVISUAL

Rep al teu correu totes les novetats del sector audiovisual: convocatòries, festivals, formacions i últimes tendències