Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

SEMPRE À PUNT

Article de Rafa Piqueras, productor de LOF MEDIA, publicat a l’Infoproa de dilluns 16 de març de 2020.

En el temps que estic en açò de produir audiovisual, no he aconseguit traure’m de sobre la sensació de provisionalitat. Crec que és quelcom comú a tots el que hi pertanyem al sector. En la mateixa naturalesa del producte que fem hi ha una reinvenció, una tornada a la casella d’inici, i ho assumim amb l’estoïcisme de l’experiència.

Nosaltres els valencians vam encetar una nova partida ara fa un parell d’anys. Després del tancament de Canal 9, l’anterior televisió autonòmica, i dels anys de descomposició del teixit empresarial subsegüent, l’arrencada dels nous mitjans de comunicació van suposar l’aparició d’un ventall de noves possibilitats per al sector. La nova marca, À Punt, lluïa moderna i agosarada. L’inici va ser prometedor: es van posar en marxa un bon grapat de projectes, van florir empreses noves i joves, hi havia mancança de personal per la simultaneïtat de produccions…

Va ser un miratge. Una bombolla artificial creada almenys per dues situacions. D’una banda, per a l’arrencada de la nova televisió es van ajuntar partides pressupostàries corresponents a tres anualitats; d’altra, les produccions es van triar i encetar sota el criteri d’un òrgan provisional anomenat Alt Consell Consultiu, abans inclús de l’elecció d’Empar Marco com a directora general de la Corporació. El resultat va ser una cartera de produccions desequilibrada formada per produccions breus, sovint reiteratives i redundants, de difícil programació televisiva i que van donar com a resultat una graella atomitzada. A més, la realitat econòmica del pressupost actual, amb la ràtio per habitant més baixa de tot l’estat (12 € a l’any, menys d’un terç que TV3) fa impossible la producció d’una graella de qualitat, innovadora i fora de les mans dels grans grups televisius. Més encara quan el que li retreu l’entorn polític i mediàtic al nou canal és la seua mancança d’audiència i rellevància social. De qualitat i servei públic sembla que no és tan important parlar.

El passat 9 de març va prendre possessió del seu càrrec el nou director general, Alfred Costa. Suposa una nova etapa que sempre s’ha d’encetar amb il·lusió i energies renovades. Les productores valencianes hem de ser conscients que una dependència de la ràdio i televisió autonòmiques és nociva per a una bona salut empresarial; al mateix temps, À Punt ha de ser el primer clau per a les productores valencianes pel que fa a l’armadura financera de les seues produccions. Per a això, cal que s’articulen mecanismes de decisió més dinàmics i que les convocatòries CO-DA (coproducció-drets d’antena) es resolguen en temps i forma. Cal esperar també que hi haja una diversificació de la graella perquè no només els grans grups televisius d’àmbit estatal estiguen en disposició de produir per a la cadena, tot i que per a això farà falta incrementar el pressupost. De fet, així va començar Costa la seua compareixença en les Corts Valencianes el dia del seu nomenament: demanant més diners.

Li desitgem a Alfred Costa tota la sort del món en aquesta nova etapa en la direcció d’À Punt, i esperem que el seu èxit siga el de tot el sector audiovisual valencià. Perquè sembla que els productors d’aquesta terra estem sempre a punt d’alçar el vol, a punt de ser importants en la indústria estatal, a punt de trobar (i ser) referents, a punt de l’estabilitat. M’haureu de disculpar el joc de paraules. Impossible no sucumbir: estem sempre a punt.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Avant-logo
ASSOCIACIÓ VALENCIANA D'EMPRESES DE PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL

Coneix Avant

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE avant

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
Avant-logo
ASSOCIACIÓ VALENCIANA D'EMPRESES DE PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.