Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

REPTES DEL 2021

Els presidents de les associacions de PROA han fet una valoració dels reptes als quals s'enfronta el sector audiovisual aquest 2021.

Kiko Domínguez, President d’APAIB
A les Illes Balears enfrontam una nova etapa marcada per la pandèmia i per la reducció de pressupostos a les administracions públiques i a la televisió autonòmica, així com la creació d’un Institut d’Indústries Culturals infradotat. Així i tot, hem de destacar que, en l’àmbit institucional, mai havíem tingut tantes línies d’ajuts que, tot i ser millorables, tant en quantia com en temps de resolució, posen de manifest que estam avançant. APAIB es marca com a repte assolir totes aquestes millores, tant pressupostàries com de funcionament i de gestió institucional, des del diàleg assossegat i continuat com a mecanisme per a l’enteniment.

Lorena Lluch, Presidenta d’AVANT
2021 auguraba ser el año de la ejecución de los proyectos aplazados; de la preparación de los que surgieron fruto del confinamiento; de la vuelta, en general, a la “nueva normalidad”. Pero en sus diez primeros días, 2021 ya ha adelantado por la derecha a 2020, lo que nos aboca a una incertidumbre que nos pone en jaque como sector estratégico, como motor industrial y como artesanos de la cultura. Ahora más que nunca, no valen propósitos ni medidas a contemplar: exigimos apoyo, hechos y seguridad. Necesitamos cobertura para seguir adelante. Hemos demostrado adaptarnos de la forma más colaboradora, respetuosa y responsable a la futurible nueva normalidad de nuestro sector (con sus medidas, nuestros riesgos y las condiciones desfavorables que nos conciernen), pero no podemos asumir la “nueva incertidumbre”. Seguiremos AVANT en 2021, pero necesitamos seguir con las garantías y los recursos que merecemos.

Xavier Carrillo, President de DeviCAT
DeviCAT inicia una nova etapa el 2021 en la que volem incrementar la nostra activitat, tenir més representativitat i també més presencia. En primer lloc farem una sèrie d’ampliacions que integrin empreses claus i diverses que contribueixin a pensar, definir i implementar el model d’ecosistema que volem pels videojocs a Catalunya pels pròxims 10 anys i que integri els grans reptes actuals (creixement sostenible del sector, territori, valors, internacionalització, finançament, educació, diversitat, educació, salut, etc.) d’un sector resilient, clau i tractor de les Indústries Creatives.

Iván Agenjo, President de ProAnimats
Afortunadament, l’animació se n’ha sortit prou bé de la crisi de la COVID gràcies a la nostra idiosincràsia. Per tant, els reptes de 2021 són més de consolidació que no pas de reconstrucció: el majoritari consum a demanda del nostre públic, la necessitat de trobar socis internacionals, l’enfortiment del finançament domèstic via les institucions i les televisions estatals, o la fuga de talent local a produccions estrangeres. Res que no coneguem els productors i que continuarem encarant amb resiliència, com fins ara.

Ventura Durall, President de ProDocs
Potser són els propòsits de primer d’any que comporten aquesta autoavaluació crítica i honesta amb un mateix. O potser és la constatació constant i implacable de la deixadesa del documental per part de qui n’ha de ser motor i impulsor. O potser és tot plegat el que ens fa entreveure que ara, sense a penes suports, és quan, més que mai, hem de fer que les nostres obres arribin al cor del públic, aportant llum i pensament crític sobretot el que passa al nostre entorn i dins nostre. Potser només recreant aquesta comunió i necessitat podrem sortir-nos-en i generar nous suports on ara som invisibles.

Xavier Granada, President de ProFicció
El 2021 és pel nostre sector un any d’incertesa, com per la resta del món. El consum i la producció audiovisual travessen un bon moment, però el sector cinematogràfic ha patit una caiguda del 72% de la taquilla a Espanya, amb les nefastes conseqüències per les ja debilitades exhibidores i distribuïdores i també les productores. L’assistència a sales s’estava recuperant, però la crisi Covid pot canviar (o no) els costums de consum audiovisual. Cal intensificar els esforços per mantenir la creació de la major diversitat d’obres audiovisuals, aprofitant el bon moment de les sèries i el cinema comercial però sense oblidar les produccions més autorals i personals, els creadors locals. Cal seguir lluitant tant des del sector com des de les institucions públiques. I així ho farem des de ProFicció on, aquest febrer, hi ha eleccions per una nova junta i presidència, i on us animo a totes i tots a participar.

Francesc Escribano, President de ProTV
El que està en joc en els pròxims mesos pel sector no és un tema menor, en l’horitzó dels pròxims quatre anys es debat el ser o ser de l’audiovisual català. La realitat d’inici del 2021 és que Barcelona no pot ni competir ni gairebé comparar-se amb Madrid, que les Televisions Privades desconfien o no aprecien com un valor la producció i l’emissió de continguts fets fora de Madrid, que no hi ha cap plataforma que tingui previst instal·lar-se o tenir una delegació a Barcelona i que el que hauria de ser el principal motor de l’audiovisual català, la CCMA, està gripat, perquè no dóna símptomes de tenir un pla per revertir o mínimament millorar la situació d’immobilisme i de decadència en la qual es troba. Els reptes, per tant, són lluitar per sobreviure, per continuar produint i emetent des de Catalunya, per defensar el nostre talent i la nostra capacitat de producció, per potenciar els continguts en català, per trobar noves eines i nous formats per arribar al públic jove, per trobar un nou model per la CCMA i, finalment i en definitiva, per aconseguir que l’audiovisual català sigui defensat com es mereix per tots aquells que diuen que som un sector estratègic pel país, perquè ho som, però no saben o no s’atreveixen a fer el mínim que cal fer per evitar que ens enfonsem.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proa-logo

som agent estratègic

Posicionem el sector audiovisual

Coneix PROA

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROA

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

Uneix-te a PROA

Avantatges i accés a l'àrea de socis amb informació i documentació exclusiva sobre convocatòries, ajudes i legislació del sector audiovisual

Descobreix PROA

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.