Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

PARLAR-NE MÉS

Article de Laura Rubirola, productora executiva de Tàndem Entertainment, vocal de la Junta de PROA i vicepresidenta de ProFicció, publicat a l’Infoproa de dilluns 20 de maig de 2019.

Bon dia!

Avui, dilluns 20/05/19, hi ha diverses notícies que podrien encendre l’espurna per escriure més d’un article d’opinió o de reflexió (bé, de fet, sé que en teoria aquest hauria de ser un article d’opinió, però ja em disculpareu si l’acabo convertint en una reflexió amb més preguntes que respostes).

Per començar, si ens fixem en algunes de les notícies d’ahir, podem trobar que va finalitzar la setzena edició de Documenta Madrid i el seu jurat va atorgar el màxim guardó a “Madame”, obra que tracta (entre d’altres) un tema de màxima actualitat com els rols de gènere, a través d’un format certament interessant. O podem llegir l’entrevista a un Alain Delon que, a banda de declarar (textualment) haver viscut els seus papers en lloc d’actuar-los i que aquesta nit ha recollit la Palma d’Or al Festival de Cannes, no exempt de polèmica. I, per suposat, podem recordar també notícies de fa uns dies sobre els eterns aplaudiments rebuts per “Dolor y Gloria” o el rubor que sembla haver provocat la nova pel·lícula de l’Albert Serra.

Però, dit tot això, hi ha quelcom dins del sector audiovisual, que esta aconseguint eclipsar totes les notícies no només d’avui, sinó d’ahir, de la darrera setmana i dels darrers mesos: el final de la sèrie de televisió “Joc de Trons”.  Però no patiu, a banda de que l’article no conté cap spoiler(perquè encara no he vist el darrer episodi i perquè tampoc em confesso una gran fan de la proposta), sí que em sembla un cas digne d’estudi i de reflexió.

I és que, dins del fenomen, hi hauria també una nina russa d’articles per escriure: D’on ve l’èxit de la proposta? És majoritàriament un tema de “morbo”? És una de les millors campanyes de marketing de la història? Respon a la pròpia necessitat del públic de formar part d’un gran esdeveniment? És el pressupost un dels factors clau? Són els personatges? Són els temes? Són els actors? Potser els seus Showrunners són superdotats? (segurament, si). O potser és tot a la vegada? (segurament, també).

Però permeteu-me que posi ara el focus en un altre tema del que he sentit menys a parlar, però que crec infinitament interessant: La reflexió sobre la influència de l’audiovisual en l’imaginari col·lectiu, avança a la mateixa velocitat que la pròpia influència? Ens preguntem prou (com a autors/productors/o fins i tot espectadors) quin imaginari col·lectiu construeix un fenomen com “Joc de Trons” o “13 reasons why”? Fins a quin punt s’ho plantegen les plataformes? Fins a quin punt ens ho plantegem nosaltres en les nostres produccions?

Com us deia a l’inici, hi ha més preguntes que respostes i segurament es degui a que es tracta d’un tema amb innumerables consideracions. Però tenint en compte la gran influència de l’audiovisual en el tractament de temes cabdals com ara la violència, el sexe o els rols de gènere (tots ells presents a les notícies a les quals feia referència a l’inici de l’article), no volia deixar passar l’oportunitat de preguntar-me si, dins de l’enorme quantitat de converses que genera l’audiovisual, no hauríem de posar el focus també aquí i, simplement, parlar-ne més.

Abraçades i bona setmana,

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix Proficció

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROFICCIÓ

Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.