De les pantomimes lluminoses al metavers

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article de Tony Albert, CEO de Motion Pictures Entertainment, per l'InfoPROA del 2 de novembre del 2021

El 28 d’octubre passat es va celebrar el Dia Mundial de l’Animació, efemèride que es commemora cada any des del 2003. I per què aquell dia? Perquè va ser la primera projecció pública del que podem considerar cinema animat, que es va dur a terme un 28 d’octubre del 1892 al Museu Grévin de París de la mà de Charles-Émile Reynauden. En aquell moment no es deien dibuixos animats, sinó pantomimes lluminoses, que en combinació i sincronització amb música i efectes sonors, van fer possible projectar-les i atreure una gran audiència. De fet, l’aparell que va inventar el va batejar amb el nom de teatre òptic i va invertir molt de temps i de diners en millorar-lo. La història d’aquest bon home és digna d’una pel·lícula, però no d’animació, sinó de ficció, ja que va acabar en un hospital, abandonat, trasbalsat i arruïnat. La raó? Resulta que, malgrat la seva projecció va tenir lloc tres anys abans de la primera projecció dels germans Lumière (que va ser el 28 de desembre de 1895), i malgrat els esforços de Charles-Émile Reynauden a millorar el seu invent, finalment el cinematògraf es va imposar al teatre òptic.

Ja han passat 129 anys i el món de l’animació no ha parat de reinventar-se, tant en tècnica com en format. Estic segur que sabem més noms de personatges animats que de personatges de ficció. Pel·lícules com Avatar, Frozen o El rey león figuren entre les més taquilleres de tots els temps. L’evolució de l’animació és imparable i hi convivim sense adonar-nos-en. La trobem a la publicitat, als efectes especials, vídeojocs, aplicacions, realitat virtual, intel·ligència artificial, realitat augmentada i ara ja tenim aquí el metavers. Fins i tot el totpoderós Mark Zuckerberg en parla. El terme ja és a tot arreu i, pel que sembla, és el futur que ens espera. El concepte és el més semblant a espais virtuals animats en 3D compartits que s’uneixen en un univers virtual percebut. Sempre estaran encesos en línia, és a dir, omnipresents i omniexperiencials, on els usuaris ho viuran, consumiran i crearan a través de jocs d’entreteniment, aprenentatge, treball i compromís social. Així que llarga vida a l’animació.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.