De les pantomimes lluminoses al metavers

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article de Tony Albert, CEO de Motion Pictures Entertainment, per l'InfoPROA del 2 de novembre del 2021

El 28 d’octubre passat es va celebrar el Dia Mundial de l’Animació, efemèride que es commemora cada any des del 2003. I per què aquell dia? Perquè va ser la primera projecció pública del que podem considerar cinema animat, que es va dur a terme un 28 d’octubre del 1892 al Museu Grévin de París de la mà de Charles-Émile Reynauden. En aquell moment no es deien dibuixos animats, sinó pantomimes lluminoses, que en combinació i sincronització amb música i efectes sonors, van fer possible projectar-les i atreure una gran audiència. De fet, l’aparell que va inventar el va batejar amb el nom de teatre òptic i va invertir molt de temps i de diners en millorar-lo. La història d’aquest bon home és digna d’una pel·lícula, però no d’animació, sinó de ficció, ja que va acabar en un hospital, abandonat, trasbalsat i arruïnat. La raó? Resulta que, malgrat la seva projecció va tenir lloc tres anys abans de la primera projecció dels germans Lumière (que va ser el 28 de desembre de 1895), i malgrat els esforços de Charles-Émile Reynauden a millorar el seu invent, finalment el cinematògraf es va imposar al teatre òptic.

Ja han passat 129 anys i el món de l’animació no ha parat de reinventar-se, tant en tècnica com en format. Estic segur que sabem més noms de personatges animats que de personatges de ficció. Pel·lícules com Avatar, Frozen o El rey león figuren entre les més taquilleres de tots els temps. L’evolució de l’animació és imparable i hi convivim sense adonar-nos-en. La trobem a la publicitat, als efectes especials, vídeojocs, aplicacions, realitat virtual, intel·ligència artificial, realitat augmentada i ara ja tenim aquí el metavers. Fins i tot el totpoderós Mark Zuckerberg en parla. El terme ja és a tot arreu i, pel que sembla, és el futur que ens espera. El concepte és el més semblant a espais virtuals animats en 3D compartits que s’uneixen en un univers virtual percebut. Sempre estaran encesos en línia, és a dir, omnipresents i omniexperiencials, on els usuaris ho viuran, consumiran i crearan a través de jocs d’entreteniment, aprenentatge, treball i compromís social. Així que llarga vida a l’animació.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.