Orgulloses del nostre Institut

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article de Mikel Mas, productor i creador de Cornelius Films, per a l'InfoPROA del 13 de desembre del 2021

Em trobo en una antiga fàbrica reformada d’una petita ciutat polonesa anomenada Ludz, que es pronuncia Wooj i on s’està celebrant l’Animarkt. Són les tres de la tarda i ja és negra nit malgrat encara puc distingir la blanca neu que em recorda que s’apropa el Nadal. I què faig a Polònia passant fred? Doncs representar ProAnimats en una taula rodona sobre diferents realitats del finançament de l’animació a Europa.

A la taula m’acompanyen un francès, un polonès i un txec. Poca dona, tot sigui dit… Malgrat confesso que tot l’equip que organitza l’Animarkt, equip directiu inclòs, és majoritàriament femení. Així que no hem de perdre l’esperança.

Perdoneu que m’he desviat del tema. Tornem a la taula que podria semblar l’inici d’un mal acudit. El primer que fem és exposar els diferents mecanismes de finançament els quals anem plasmant en una pissarra de treball. Polònia llança un missatge un tant pessimista degut a un nou fitxatge en el Ministeri de Cultura que no sembla saber gaire el que es fa. República Txeca treu pit d’un recolzament institucional que ens sorprèn gratament i França… doncs bé… ja sabeu… França… La pissarra fa curt de tantes possibilitats que ofereix.

Arriba el meu torn i explico la nostra realitat centrant-me en Catalunya i, per sorpresa meva, m’envaeix un sensació d’orgull al parlar de l’Institut Català de les Empreses Culturals. Les xifres parlen per si soles: El 2016, l’ICEC va aportar a l’animació 800.000 euros. El 2020, 2,49 milions i aquest any hem arribat a l’estimable quantitat de 4,85 milions d’euros. Per no parlar de l’encertada decisió de crear una línia específica per a l’animació. Seguim lluny de França, com no. I la necessitat de seguir progressant en les millores de finançament és quelcom que exigirem des de ProAnimats. Però, apel·lant a l’esperit nadalenc, m’agradaria reconèixer la bona feina que està fent el nostre institut.

Un cop exposats els diferents models, comencem a debatre com afavorir la coproducció entre regions i els reptes i amenaces que hauríem d’afrontar en un futur no gaire llunyà. Aquí apareix un nom clau: Netflix. Qui personifica el conjunt de les plataformes poc interessades en respectar als productors independents. Però no m’allargaré en aquest tema ja que vaig passat de paraules i vull que marxem del 2021 amb un missatge d’esperança. Així que llarga vida al ICEC, bon Nadal a totes i feliç 2022.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.