OBRIR-SE PAS EN ÈPOCA DE COVID (O POLITITZAR LA PRESENCIALITAT)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article de Montse Pujol Solà, productora de Boogaloo Films publicat a l’InfoPROA de dilluns 26 d’abril de 2021.

L’època actual és difícil per tothom. Sobretot pel sector de la cultura. I sobretot per les treballadores joves del sector de la cultura. Si en situacions normals és difícil obrir-se pas, la dificultat augmenta exponencialment en temps de Covid. Hi ha menys oportunitats de trobada i la pantalla encara no transmet el mateix que un cafè compartit. Com diu Joan Burdeus a Núvol (2020), “el teletreball és fantàstic un cop has fet la teva carrera i tens la teva xarxa de contactes”, perquè “és impossible digitalitzar la vibració atzarosa dels primers anys de vida laboral”.

Malgrat tot, des que ha començat la pandèmia he tingut l’oportunitat de participar en diverses activitats professionals que han decidit mantenir-se en format virtual i han doblat els esforços per aconseguir que l’experiència sigui el més semblant possible. A trobades com Rotterdam Lab, Miradasdoc o FICX Pro, la resta de participants (la majoria d’ells, joves) realment feia un esforç per trobar-se, per compartir, per conèixer com més gent millor, encara que fos a través d’una pantalla. I l’estona compartida a Zoom, fossin 10 minuts o 50, tenia un sentit, tenia la intenció de dedicar aquests minuts únicament a l’altra persona (o a la pantalla). Festivals com Rotterdam o Berlinale, a més, també organitzaven festes virtuals (una mena de Second Life o Habbo Hotel) i sí, no són el mateix que les festes presencials, però s’hi poden acostar (i també s’hi pot conèixer gent i cantar al karaoke).

Un altre punt positiu és, evidentment, la reducció del cost: potser les acreditacions costen el mateix, però s’estalvia en viatge i estada. I això, quan es comença, també és important.

Lluny de ser l’escenari ideal i presentant pros i contres, els entorns digitals sembla que venen per quedar-se. Potser suposen més dificultats d’entrada, però els nadius digitals tenim les eines per explotar-los al màxim i treure’n benefici per quan es pugui tornar a la presencialitat i desvirtualitzar-nos. Perquè, tornant a Burdeus, “és important polititzar la presencialitat, tant en l’educació com en la feina”.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.