Les subvencions

Tony Albert

Tony Albert

Soci fundador i CEO de Motion Pictures Entertainment
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Tony Albert reflexiona sobre la infinitat de problemes dels productors més enllà de les subvencions

Sempre que apareixen bones notícies sobre l’audiovisual català o l’espanyol en general, referent a premis nacionals o internacionals, nominacions, destacades taquilles, etc… apareixen els “il·luminats”. Aquests, davant la ignorància de l’enorme esforç que suposa produir una pel·lícula, un programa de televisió, un documental o una sèrie de ficció o animació i des de la comoditat d’una cadira i amb un ordinador, es veuen amb forces de criticar tan sana professió.

Per comptes de gaudir d’una bona història estirat al sofà de casa o practicant el sa vici d’anar al cinema, el seu principal argument de crítica és si el cinema ha d’estar subvencionat o no. Amb arguments morals i econòmics, com per què ajudar a que un projecte personal d’un productor esdevingui realitat amb l’ajuda de la resta de ciutadans o per què l’Estat parasita els productors de cinema atorgant-los uns diners que podrien emprar-se en altres coses.

Jo crec que aquesta gent no té en compte que els productors som quelcom més que buscadors de subvencions. Nosaltres generem ocupació, formem professionals, descobrim talent, exportem la nostra cultura i paguem els nostres impostos. A més, un producte audiovisual ajuda la societat, permet enfrontar-nos a les nostres pors, ens ajuda a desconnectar i relaxar-nos, ens serveix d’autoajuda. I també ens motiva, ens emociona, ens obre debats, ens informa, ens ajuda a reflexionar o simplement ens fa riure o plorar.

Els productors sabem la infinitat de problemes que patim des que tenim una idea fins que per fi arriba el dia de l’estrena. Milers de kilòmetres al darrere, innombrables reunions amunt i avall, els seu seguiment, e-mails, trucades de telèfon, contractes, potser algú fins i tot s’hagi divorciat pel camí o perdut el seu patrimoni. Perquè després diguin que si treballem gràcies a les subvencions.

Només posaré una dada en aquesta editorial, l’any 2017 el cinema espanyol va rebre de subvencions 30 milions dels pressupostos generals de l’Estat. És que només reben ajudes els productors audiovisuals? Doncs no, els partits polítics també van rebre subvencions i gairebé el doble que els productors. El Partit Popular 17’4, el PSOE 10’8, Podemos 7 i 6’3 per Ciutadans, més la resta de partits amb menor presència en la cambra dels diputats sumen un total de 52,7 milions d’euros i en contrapartida, aquests només ens fan patir, emprenyar-nos i plorar.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.