Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

LES DISTÀNCIES

Article de Jordi Llorca, productor executiu de Nakamura Films i vicepresident d'AVANT, publicat a l’Infoproa de dilluns 8 de juliol de 2019.

507 quilòmetres. 5 hores en cotxe segons Maps, que acabaran convertides en vora 8 si viatges acompanyat d’una criatura… Google sembla que no sap de conciliació… Eixa és la distància que separa ma casa de la casa dels meus pares a un poble de La Marina Baixa. Per contra, el meu soci hauria de fer 250 quilòmetres, a ferri o a crol, per tornar a Son Cotoner, on va créixer, des de València, on creixen els seus fills. Sobre el paper, distàncies considerables; en la realitat, en els bons moments dignes de celebració o en aquells no tan agradables, tant ell com jo estem molt a prop de qui ens importa.

Fa un parell de setmanes vàrem coincidir amb alguns de vosaltres a València amb motiu del Fòrum de Coproducció organitzat per l’Institut València de Cultura i l’associació de productors valencians AVANT amb la col·laboració de PAV, AVAPI, Prodocs, ProFicció, APAIB i PROA. Productors Audiovisuals Federats.

Durant un parell de dies, productores i productors de Balears, Catalunya i València vàrem fer el que, des del meu punt de vista, hauríem de fer més: parlar, escoltar-nos i, de tant en tant, compartir una cervesa. I dic que deuríem perquè, al cap i a la fi, compartim una llengua i una història comuna, amb diferències i matisos, però formant part d’una mateixa realitat sociolingüística. L’estrany no és que ens sentim a prop, sinó que de vegades, com tan sovint ha passat als darrers anys i per desgràcia segueix passant de tant en tant, sols vegem la distància que ens separa.

Al Fòrum hi eren presents tant les televisions com les entitats públiques de promoció del sector audiovisual en tots tres territoris. He de reconèixer que totes elles varen mostrar la voluntat de promoure la coproducció en els seus diferents àmbits, però crec que a ningú se’ns escapa que per assolir i naturalitzar un espai de treball que desborda del mateix límit territorial de cadascuna de les autonomies, el camí exigirà compromisos més enèrgics. El sistema de baremació al que ens han portat les darreres convocatòries d’ajuts que dificulta per se la coproducció entre autonomies o la tendència dels ens televisius a entendre les coproduccions com una eina per reduir les seues aportacions respectives i no com una forma d’assolir estàndard pressupostaris, i per conseqüència de qualitat, més elevats, ens retornen a una realitat que, sense ser catastròfica, és força millorable.

Per la part de les productores crec que també ens toca reflexionar sobre el paper proactiu a assolir en un tema com el que ens ocupa. La major part de les nostres empreses, per volum i posicionament, troba dificultats per competir en un mercat cada vegada més globalitzat. No li descobriré res a ningú si remarqui que la coproducció, i esdeveniments com el que es va organitzar a València, haurien d’estar al capdamunt de la llista de les nostres prioritats.

Al final, tot i haver-se organitzat en un temps rècord, crec que tenim motius per estar contents amb el resultat del Fòrum. Segur que en pròximes edicions ho farem millor, però sols que serveixi per a reprendre vies de col·laboració, per construir-ne de noves o, perquè no, per trobar nova gent amb qui prendre unes cerveses, haurà pagat la pena fer de la distància física que ens separa un detall sense importància.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Avant-logo
ASSOCIACIÓ VALENCIANA D'EMPRESES DE PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL

Coneix Avant

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE avant

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
Avant-logo
ASSOCIACIÓ VALENCIANA D'EMPRESES DE PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.