Les acadèmies som tots i totes

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article del vicepresident de PROA, Tono Folguera, publicat a l'InfoProa de dilluns 21 de gener de 2019.

El mes de gener és el mes per excel·lència de les Acadèmies de cinema, són setmanes de votacions finals i de gales. D’agafar el “traje” guai de l’armari i cagar-te en tot quan veus que ja no et corda, de creuar els dits perquè no et toqui una entrada a la darrera fila, d’esperar a veure qui la fa més grossa aquest any a l’escenari o de fer quinieles a veure quants premis encertes. Per cert, parèntesi, quins Gaudís més excitants aquest any, oi? A cap categoria hi ha un favorit clar, serà una nit mooolt interessant!
Una de les coses més positives d’aquestes nits és la diversitat de les pel·lícules que, d’una manera o d’altra, estan representades, és una excel·lent radiografia del que estem fent o millor dit, ens deixen fer. Evidentment no hi poden ser totes i quan no et toca, et sap molt greu. Encara que també és veritat que algunes de les pel·lícules que no reben nominacions, s’han emportat la millor de les nominacions, que és la del públic i la taquilla. Poques vegades es sumen les dues “nominacions”, però quan passa deu ser la bomba, espero poder experimentar-ho algun dia, perquè de moment…
Tornant al tema, els premis de les Acadèmies tenen una característica que no trobes enlloc més, es premia transversalment, hi estan representades totes les “famílies” que fan una pel·lícula i no només els “sospitosos habituals”, els nostres estimats directors i actors.
Un dels reptes de les acadèmies, és precisament fugir de la tirania de les cares conegudes, no és fàcil i de vegades es deixen portar pels savis del protocol i pels interessos d’alguns realitzadors de televisió, per qui, lògicament, la seva prioritat és el seu programa, “la gala”. Encara recordo el merder, que amb raó, vam muntar quan a una d’aquestes gales, als nominats d’animació, documental i guió ens van fer entrar com a públic general, no érem dignes de la catifa vermella, molestàvem.
Afortunadament les acadèmies van entenent que no poden cometre aquestes errades, que són la casa de tots i totes, que les gales són la nostra nit i que tots i totes mereixem un tracte digne i a l’alçada del que significa estar nominat.
És just reconèixer que l’Acadèmia catalana això ho ha tingut bastant clar des de la primera Gala. I aquest any, per reforçar-ho, ha organitzat una sèrie de taules amb els nominats a documental, guió, tvmovies i muntatge. Crec que ha estat una experiència molt oportuna i que ve a reforçar el que deia abans. Per exemple, és important, que s’hagi donat veu i rostre als muntadors i muntadores (als guionistes també, no us enfadeu, però darrerament crec que s’ha avançat molt pel que fa al reconeixement del vostre fonamental paper), ells i elles són els veritables arquitectes de les nostres produccions i, molt sovint, són els que troben la llum que farà que una pel·lícula acabi brillant.
Animo l’Acadèmia i a la Academia a seguir per aquest camí integrador i a posar en valor la important tasca que fan TOTS els equips d’una pel·lícula. Només d’aquesta manera ens farem forts i sobreviurem.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.