Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

L’AUDIOVISUAL BALEAR, A LA CORDA FLUIXA

Article de Aline Tur, productora de CEF Produccions Audiovisuals i presidenta d'APAIB, publicat a l’Infoproa de dilluns 15 de juny de 2020

L’audiovisual a les Illes Balears viu moments agredolços. Mentre les nostres produccions són ben rebudes fora del nostre territori, ens trobam amb una crisi que poc té a veure amb pandèmies, sinó molt amb la manca de valor que es dóna a la nostra activitat econòmica en particular, i a la cultura com a sector productiu en general.

Cap televisió autonòmica ha retallat la seva inversió en producció de continguts un 20%, com està fent aquest any la televisió autonòmica de les Illes Balears, IB3. Al contrari: cada dia, a altres comunitats, veiem exemples de com els responsables polítics decideixen donar un cop de mà al sector audiovisual apostant per la producció i injectant partides extraordinàries en aquest moment de crisi. Podríem dir que els responsables d’aquesta situació no saben les conseqüències que tenen les seves accions. Seria greu, la ignorància. Però allò realment greu és que el problema sembla ser el d’una passivitat extrema, que no té por de les conseqüències.

Fa pocs dies el sector audiovisual va fer una crida al Govern de les Illes Balears per explicar que retallar el pressupost de la televisió autonòmica suposarà no només menys programació, sinó tancament de productores, precarietat i atur. El mateix Govern que va decidir millorar les condicions dels treballadors de la subcontracta d’informatius, decideix no fer res per evitar que les productores i els seus treballadors desapareguin, més enllà de crear una convocatòria de 300.000 euros que no serà suficient per salvar res.

Pensam que és important apostar un sector, el nostre, que durant la fase de recuperació econòmica va experimentar un creixement de l’ocupació que duplicà al de la resta del teixit productiu balear, que genera un valor afegit brut de 64,9 milions d’euros anuals i que té uns 1.200 treballadors afiliats a la Seguretat Social. Les Illes Balears poden ser més que turisme, i ho estam demostrant.

L’enfonsament d’un sector productiu mai és fruit només de la casualitat o de les circumstàncies. És una decisió que es pren per part d’aquells que, com les administracions públiques, tenen en les seves mans la salvació. De vegades, com aquest cas, petites decisions poden suposar l’aniquilació de tot un sector o la seva permanència com a fruit de riquesa econòmica, social i cultural. Si el sector audiovisual, finalment, s’enfonsa, haurà estat per una decisió del Govern de les Illes Balears que, amb les seves mesures o la manca d’elles, haurà condemnat aquest teixit productiu i els seus treballadors a l’extinció. El Govern no es pot quedar aturat davant aquest fet o serà, finalment, responsable de les seves conseqüències tant per a les empreses com per als treballadors i les seves famílies.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Apaib-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES AUDIOVISUALS DE LES ILLES BALEARS

Coneix Apaib

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE apaib

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
Apaib-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES AUDIOVISUALS DE LES ILLES BALEARS

Coneix a Apaib

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.