L’animació en els premis d’aquí i de més enllà

Mikel Mas

Mikel Mas

Productor, director i soci fundador de Cornelius Films
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Mikel Mas fa una crònica sobre els premis Goya 2018

Vaig assistir a la gala dels Premios Goya 2018. El motiu: el nostre curt, “Extraños en la carretera” era un dels cinc finalistes a tan apreciat guardó. No allargaré el suspens. Sorogoyen, amb la seva poderosa “Madre”, va ser l’escollit seguint un guió que semblava preestablert com tota bona tragèdia grega. Així que va tocar assumir la derrota i intentar gaudir d’una gala que es va fer difícil d’empassar. L’humor dels genials Reyes i Sevilla no va acabar d’adaptar-se al format, però la falta de ritme de certs moments de l’esdeveniment es va veure pal·liat per les alegries que ens van atorgar alguns dels companys de PROA.

Una nit més, Inicia Films no va fallar, enduent-se cap a casa un sarró ple d’estatuetes: dues pels dos actors de repartiment, una per la millor direcció novell (que tan sols podia acabar en mans de la Simón) i una última pel millor curtmetratge documental (que, de nou, era, sí o sí, per la Ferrés). Però per acabar d’arrodonir-ho, A Contracorriente i Diagonal Televisió, capitanejades per la Isabel Coixet, es van fer amb els capgrossos a millor pel·lícula, millor direcció i millor guió adaptat. I, per estar més orgullosos/es encara, cinc de les set estatuetes van acabar en mans d’una dona.

Qüestió, que la ficció i el documental del nostre país estan més en forma que mai, però… Què passa amb l’animació? Doncs sembla que tampoc ens va gens malament, ja que “Tadeo Jones 2. El secreto del Rey Midas”, coproduïda per Ikiru Films, va sortir victoriosa en la categoria a millor pel·lícula d’animació. Categoria que, lamentablement, només comptava amb tres candidats. Aquest fet no resta ni valor a l’excel·lent feina realitzada en el nou Tadeo (més de tres milions d’espectadors i quasi 18 milions en recaptació ho ratifiquen) ni vol dir que la producció de l’animació en el nostre país és, tan sols, de tres pel·lícules l’any.

El problema és que el gruix de la feina i la creativitat de la indústria de l’animació l’hem de cercar en les sèries i no pas en els unitaris de noranta minuts i, com també passa en la ficció o en el documental, tot el seriat és apartat dels grans esdeveniments audiovisuals. La conseqüència és que el gran públic, molts cops, no és conscient del talent i l’autoria que hi ha darrera d’aquestes produccions ja que, més enllà de la glòria personal del qui rep el guardó, tots aquests premis tenen una funció clara: donar-nos a conèixer.
Conscients d’aquesta realitat, des de ProAnimats hem arrencat una iniciativa que molts de vosaltres vau poder veure, fa una setmana, en l’entrega d’uns altres premis més nostrats. Em refereixo als Gaudí. Si recordeu, en un tram de la gala, en David Verdaguer, assegut en el llit del bosc dels somnis, va començar a llegir un conte a tres infants que l’acompanyaven. Duia com a títol ”Les nostres sèries d’animació” i explicava que hi havia un munt de personatges d’animació, creats a casa, que ni nosaltres mateixos coneixíem per culpa d’un misteriós encanteri. Un bon dia, el mac Gaudí trencà la maledicció obrint les portes del seu castell del cinema per fer saber, a tothom, de l’existència d’aquests personatges i qui havien estat els seus creadors. Mentre en Verdaguer recitava el conte, la gran pantalla instal·lada en l’auditori del Fòrum, mostrava, una rere l’altre, les últimes sèries d’animació que hem, o tot just estem, començant a produir.

La iniciativa va ser tot un èxit i des d’aquí vull agrair a l’Acadèmia que, com deia el conte, ens obrís les portes del seu castell per ajudar-nos a fer més present, al públic de casa nostra, la feina que fem dia a dia. Acabo però, amb una reflexió: estimats acadèmics d’aquí i “académicos” d’allà, què podria passar si, en un atac de postmodernitat, comencéssim a considerar igual de valuós qualsevol tipus de manifestació audiovisual més enllà de la seva durada o unitaritat? Encara que, molt em temo, que sé que em respondreu: Sí, home! I què ve després? Premiar la millor web sèrie?… O, el que és encara pitjor, millor youtuber?!

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.