Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

ENS HA ARRIBAT L’HORA!

Article d'Isona Passola, Presidenta de l'Acadèmia de Cinema Català i productora de Massa d'or produccions publicat a l’Infoproa de dilluns 18 de maig de 2020.

L’Acadèmia ja ha explicat abastament com ha afectat a la totalitat de les especialitats del sector que acollim aquesta crisi terrible que ens ha matat els avis i els que no ho són. Ara ens toca anar pensant en la sortida de tot plegat.

  1. Ben aviat els cinemes podran obrir abans que altres perquè poden repartir amb seguretat els espectadors al llarg de les sessions. Els exhibidors i distribuïdors ens demanen que escampem l’alegria de veure el cine a les sales amb tota la seva grandesa, que les desestigmatitzem i les celebrem i les compartim!
  2. Pel que fa als rodatges, que és allà on ocupem més dels nostres professionals se’ns requereix més prudència, les hem d’anar veient venir. L’únic que sabem és que més que mai es necessita l’audiovisual que produïm perquè les arques han quedat eixutes. Aprofitem per desenvolupar projectes a fons, per potenciar tota la creativitat de què som capaços!
  3. Als artistes i els tècnics que s’han passat la vida treballant de freelancers amb uns forats laborals notables, se’ls han garantit unes pagues. Vol dir que existeixen. S’ha d’obligar al Parlament espanyol a aprovar l’Estatut de l’Artista, encallat des del 2018 per acabar amb la precarietat laboral dels nostres!
  4. La Generalitat ha donat una petita empenta econòmica a la nostra Televisió Pública que tenia absurdament abandonada, per ampliar la producció de pel·lícules, sèries documentals i animació. S’ha d’engrandir i consolidar aquesta partida encara més!

I finalment, la Cultura ha passat de ser subsidiària a ser un bé prioritari col·locada al costat de la Sanitat. “La cultura como pilar social” deia el Ministre, “hi ha la salut física i la cultura també és salut mental” deia la Consellera. “la cultura ens salva, salvem la cultura” diu l’anunci de la Generalitat. Des de l’Acadèmia sempre hem dit que la Cultura era la quarta pota de la societat del benestar. Reincidirem en demanar un pressupost de Cultura que representi el 2% del pressupost total entre altres coses perquè dins de Cultura, l’AUDIOVISUAL hi té un paper primordial. Som una industria potent i les indústries són molt importants pel funcionament d’un País, però la cultura el defineix i ens defineix i per tant passa a ser una qüestió d’estat i ens col·loca en un estadi de valoració doble. De totes les branques de la cultura, la que més ha ajudat a la gent a defensar-se en aquestes hores incertes de reclutament obligat ha estat el que nosaltres sabem fer, l’audiovisual. Som un sector necessari i emergent més que mai, hem d’aspirar a donar més qualitat que mai i a escampar-la pel món més que mai. Ens ha arribat l’hora!

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix Proficció

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROFICCIÓ

Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.