Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

La taxa i el deute de l’IVA a TV3 generen consens entre partits per millorar el sector audiovisual

PROA va organitzar una taula rodona amb els partits polítics que concorren les eleccions.

Sota el títol “Crisi del sector audiovisual català: propostes de futur”, el periodista Albert Om va moderar els candidats dels sis partits polítics principals a excepció del Partit Popular de Catalunya que va optar per no assistir deixant així una cadira buida. Enllaç vídeo debat

Albert Om va introduir la taula fent referència a la importància del sector audiovisual català en tant a les audiències, la qualitat i la quantitat d’empreses i treballadors. A més, Om va fer èmfasi de la situació d’emergència que viu el sector en relació a la suspensió de la taxa i el requeriment de l’IVA retroactiu. Aquest impacte econòmic, a més, s’ajunta amb la reducció de la partida cultural dels 450 milions d’euros als 300M€ que ha afectat directament a plantilles i produccions i coproduccions.

Jordi Sellas, va obrir l’espai de debat per al primer bloc, basat en model de finançament. En aquest sentit, va exposar les bases de l’aplicació de la taxa en comparació amb altres països de la Unió Europea, on la inversió pública multiplica per set l’efecte en el sector privat. En aquest sentit, Sellas va explicar com el sector audiovisual havia cercat formules per suplir aquesta mancança d’impost públic mitjançant la taxa, que va ser aprovada amb abstencions però sense vots en contra i que posteriorment va ser tombada.

Ferran Mascarell de Junts Per Catalunya va iniciar les intervencions de partits fent referència a la feina que s’havia fet per implementar la taxa, tant en relació a les converses i negociacions amb les operadores com en l’intent d’evitar que fos tombada. Mascarell va anunciar compromisos com la recuperació de la taxa i l’increment de pressupost públic que, diu, hauria d’estar als 500M€, doblant els 250 actuals, “No hi ha cap raó perquè no sigui aquesta la xifra”. El candidat de Junts per Catalunya va concloure la seva intervenció assegurant que calia una mesura d’emergència durant el 2018 basada en un crèdit d’entre 20 i 25 milions d’euros per l’audiovisual, “Si això no es fa, l’any que ve no hi ha producció”, va concloure.

Sergi Sabrià d’Esquerra Republicana de Catalunya va iniciar la seva ponència fent referència al creixement de la indústria durant els darrers anys, així com la necessitat de continuar trobant eines pel moment actual. “La taxa va ser l’impost perfecte en el moment en què es dissenya”, així va descriure l’eina comparant-la també a la dificultat de clonar sistemes europeus. Assegura que l’impacte era directe per a les operadores i no pels ciutadans, per això assegura que cal tornar a implantar la taxa malgrat saber que és una decisió política. Sabrià va posar també en qüestió que des de Catalunya no s’estigués treballant en les mateixes condicions que, no només altres països europeus sinó també altres comunitats autònomes com les Canàries o Navarra.

David Mejía en representació de Ciutadans va començar la seva intervenció recordant que el partit es va abstenir en la votació d’aprovació de la taxa al Parlament, malgrat estar d’acord amb la finalitat, per dubtar sobre la implementació d’aquesta i la repercussió que podria tenir. Mejía va assegurar que les forces polítiques han estat apunt d’assolir el consens en matèria de l’audiovisual i que espera que així sigui durant la propera legislatura.

En representació del PSC, Assumpta Escarp va intervenir felicitant els nominats catalans als Goya com a exemple de la qualitat i presència del sector en el panorama estatal. “La situació a Catalunya és crítica però parlem d’un sector d’oportunitat econòmica”, va prosseguir Escarp. Sobre el finançament, Escarp va criticar que al 2010 el sector estigués a l’1’2% de pressupost i ara s’estigui al 0’7%, així va demanar tornar als nivells de 2010 amb l’increment del pressupost destinat a Cultura. A més, Escarp va fer èmfasi per la recuperació de la taxa mitjançant les correccions corresponents i va obrir el debat quant a la diversificació de les fons de finançament com per exemple les aportacions de les televisions privades.

“Evidentment, la taxa s’ha de recuperar”, així va iniciar la seva intervenció Marta Ribas, en representació de Catalunya en Comú – Podem. Malgrat això, va fer èmfasi en que la taxa no era l’únic tema a debat en relació a l’audiovisual sinó que calia fer altres reflexions com per exemple que l’accés a la cultura és estratègic com a dret i també per veure quin model de país som. Ribas va ser crítica amb les promeses electorals assenyalant el govern de Convergència i Unió protagonista de les retallades i va assegurar que calia marcat les prioritats també des dels pressupostos. Alhora, va celebrar el consens sobre l’augment del pressupost i va compartir la proposta de doblar fins a 500 milions d’euros la partida. Ribas va obrir el debat a la creació d’una Agència Catalana de l’Audiovisual a partir de la comparació de les funcionalitats d’altres països com França i el Centre Nacional de Cinema i la Imatge. Ribas va concloure la seva intervenció amb un plantejament sobre un millor repartiment de la riquesa i una revisió del sistema fiscal.

Per últim, Albert Botran va intervenir en nom de la CUP – Crida Constituent, va començar amb una crítica als arguments economicistes respecte de la inversió en cultura en defensa d’un aspecte transformador i enriquidor del sector, assegurant que la inversió per a la creació és un principi ideològic bàsic per la candidatura. Botran va introduir al debat el concepte de codi lliure en tant que allà on hi ha diner públic hi ha d’haver accessibilitat oberta a continguts però també es va mostrar explícitament a favor de la taxa.

Com a introducció del segon bloc, Miquel Puig va plantejar preguntes en relació a TV3 i l’IVA retroactiu que se li ha requerit que deixa a zero la partida per a continguts. També va exposar la dicotomia entre audiències i continguts en relació al cost polític d’aquestes. Per últim, reclama un plantejament sobre si TV3 ha de ser el motor dinamitzador de l’audiovisual.

En aquest sentit, Albert Botran va assegurar que els mitjans públics han assolit els objectius quant a audiències i qualitat. A més, va reclamar esgotar les vies legals quant als requeriments de l’IVA abans de plantejar si les costes han de ser assumides mitjançant pressupostos públics, argumentant un atac polític als mitjans catalans. Ribes, per la seva banda, va assegurar que el requeriment de l’IVA és un incendi més que cal apagar, per tant assumeix que cal un plantejament per part del pressupost de la Generalitat, però assegura que cal partir també d’una base estratègica que permeti preveure actuacions precipitades. A més, assegura que cal una revisió del model de la Corporació per tal de fer-la més transparent millorant-ne la gestió.

Escarp per la seva banda assegura que cal continuar amb les negociacions i els pleits però també confirma que caldrà atendre el pagament. A més, reclama el contracte programa per la corporació que no es dóna des de 2009 i que és necessari per la independència i la qualitat del servei. David Mejía va considerar que audiència i qualitat no són contradictòries però va remarcar que cal una definició de model de televisió pública per tal, també, d’augmentar la inversió. Mejía assegura també que en tant que el requeriment de l’IVA fa que el pressupost de TV3 sigui insostenible, caldrà buscar solucions i flexibilitzar la situació.

Sabrià coincideix amb la resta en relació a la necessitat de definir definitivament el model que es busca per a la Corporació, també el model d’empresa, i així poder perfilar el model econòmic de dotació requerit. A diferència de les altres formacions, Sabrià considera que el motor de l’audiovisual no hauria de ser TV3 sinó l’ICEC amb més projecció i més referència. També Mascarell va apostar per afrontar el tema de l’IVA política i jurídicament alhora de la necessitat de buscar recursos per afrontar el requeriment. A més, va remarcar que TV3 és qualitat i és audiència i per tant, cal també trobar els recursos que permetin garanties i renovacions per producció i pautes d’audiències.

En darrera instància va intervenir Raimon Masllorens, president de PROA, agraint la intervenció de tots els ponents així com les seves aportacions, conclusions i propostes en relació al futur de l’audiovisual. Masllorens va confessar que el sector està molt espantat per la situació global, a més d’enfadat per tota la força i les eines invertides en una situació que en aquest moment no dóna resposta a l’emergència. El president va posar exemples com el Pacte Nacional o el Llibre Blanc, en tant que no han donat els fruits que s’esperaven. També va fer èmfasi en la professionalitat i el valor de TV3 i la situació que està vivint la Corporació. També va assegurar que la taxa havia estat suspesa per un tema política passant per sobre d’una indústria i de 14.000 llocs de treball, malgrat això, va agrair que totes les forces polítiques presents a la taula estiguessin d’acord en recuperar-la. Masllorens va acabar la seva intervenció celebrant que també totes les forces tinguessin clar que l’audiovisual no es pot quedar sense línies d’ajut i que per tant caldrà optar per suplir els diners que la taxa ha obviat. En la mateixa línia, va recordar que també totes les forces estan d’acord amb que cal salvar TV3 i les partides per continguts. Finalment, va avisar que des de PROA i el sector en general, esperen un govern constituït per tal de demanar solucions dràstiques per una situació que permet esperar.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proa-logo

som agent estratègic

Posicionem el sector audiovisual

Coneix PROA

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROA

Uneix-te a PROA

Avantatges i accés a l'àrea de socis amb informació i documentació exclusiva sobre convocatòries, ajudes i legislació del sector audiovisual

Descobreix PROA

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.