La funció reparadora dels documentals

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article de Joan Salicrú, productor executiu a Clack, per l'InfoPROA del 25 d'octubre del 2021

Molts –juraria que tots- dels que ens dediquem als documentals i al periodisme audiovisual hem tingut aquell moment iniciàtic de pensar que, a través de la nostra acció professional, podrem canviar el món. Transformar-lo. Fer-lo una mica més just. Aconseguir arreglar alguna cosa, rescabalar el dolor d’algú. Això acostuma a passar en aquell moment primerenc en què tenim la intuïció que la nostra vida professional podria moure’s en aquests terrenys. I a l’hora de dotar de sentit aquesta acció, imaginem una clau de treball transformadora. Canviarem el món.

La pretensió és humana, diria que fins i tot és legítima, perquè indica una voluntat, un desig de fer alguna cosa bondadosa a la vida. Però pot portar-nos a conclusions errònies sobre l’exercici del periodisme i de l’art d’explicar històries: nosaltres no som els motors, nosaltres no som els protagonistes, nosaltres no som els que hem de canviar les coses. Nosaltres hem d’explicar històries i desvetllar interrogants entre aquells que ens miren, incitar-los en tot cas a actuar, de forma implícita. Ara bé hi ha un límit, el de l’activisme, el de fer directament nosaltres les coses, que no hem de creuar. Que no és sa creuar. Que cal saber identificar i no traspassar, perquè llavors la nostra credibilitat se’n va en orris.

Però també és veritat que a vegades, sovint, explicar històries a través de documentals pot ser reparador. Així de profund però així de senzill. Explicar històries pot tenir una funció de regeneració i de tenir cura de les persones, pot ser una manera de millorar les condicions de vida d’algú, en la mesura que pot explicar-se. O, fins i tot, amb el pretext de les nostres produccions, dur a terme un recorregut que el permeti rescabalar-se de les ferides que la vida li ha infligit, per A o per B. Tots ho hem comprovat amb les nostres produccions, sobretot si tenen a veure amb la recuperació de la memòria històrica, sigui més recent o més remota. I llavors, aquell petit somni de canviar el món es fa una mica veritat. I nosaltres som una mica més feliços, que deu ser del que deu anar tota aquesta nostra pel·lícula de fer audiovisuals. No us sembla?

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.