EL ESTILO DE VIDA DEL CINE, TODOS UNA GRAN FAMILIA

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Artículo de Lina Badenes, productora de Turanga Films publicado en el Infoproa de lunes 14 de diciembre de 2020.

Sempre he pensat que per molt que es compliquen les coses al sector cultural, mai renegaré de l’estil de vida que implica dedicar-se al cinema. Els viatges constants a mercats, festivals o rodatges i estar sempre coneixent gent diferent i qüestionant-me a mi mateixa, fan que senta la meva professió com una feina nova cada dia. I això m’encanta!

Sempre he tingut un peu a casa, a València, molt vinculat a la meva cultura, la meva llengua i als temes que afecten la meva terra; i l’altre peu fora, als diversos llocs on he passat temps o he viscut, fora de València, d’Espanya o d’Europa. I allà on he anat, sempre he clamat amb orgull que sóc valenciana i que els valencians tenim una identitat pròpia.

Viatjar i la professió del cinema m’han fet créixer molt com a persona, m’han donat perspectiva i esperit crític sobre la vida, i visc aquesta vocació com molts altres companys, amb moltíssima il·lusió. Cada nit abans d’un viatge, d’un nou projecte, o de conéixer un nou cineasta, em costa pegar ull de l’emoció d’imaginar el que està per vindre i que encara desconec.

Però últimament tinc la sensació que a València es fa més complex que puguem integrar directors o guionistes no valencians i que puguem rodar pel·lícules fora del territori valencià.

Entenc perfectament la voluntat que tenen les ajudes públiques territorials de protegir i promoure els continguts i talent locals, sóc la primera a qui li agrada rodar en valencià amb talent local i a la meva terra, i estic infinitament agraïda pel suport que l’IVC ens brinda al cinema valencià, però tinc la sensació que igual ens hem pogut passar una mica de frenada. Que sobre 100 punts amb què es puntua un projecte de llarg de ficció només 15 o 20 punts segons la categoria estiguen destinats a valorar la qualitat del projecte i tota la resta, 80 o 85 restants, siguen punts tècnics o de territorialitat, crec que tampoc ens beneficia perquè podem caure en el risc de tancar-nos les portes a projectes de qualitat, també de talent local, i a fer coproduccions més grans o diverses que puguen viatjar més i arribar a festivals més importants exportant la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra identitat amb més força.

Escolto, dels companys i amics de professió amb qui parlo, que el cinema valencià vol créixer, viatjar i exportar més la seva llengua i identitat. Però per fer aquest creixement penso que les nostres polítiques culturals haurien de tenir una línia d’ajuts una mica més permeables a la participació de llargmetratges valencians amb potencial internacional.

Crec que ser una mica més aperturistes i harmonitzar els requisits amb altres instituts de cinema autonòmics ens ajudaria que ens complementàssem millor i tots poguérem fer projectes amb més recursos que arribaren més lluny.

Voldria aprofitar aquesta reflexió per a demanar, des del més profund respecte i estima per la feina i la bona voluntat que sé que tenen les persones que dissenyen les polítiques culturals del País Valencià, terra que tant estimo i de la que penso mai marxaré, que obrim el debat per construir junts les bases que permetin al cinema valencià continuar creixent en pluralitat i diversitat, sento que tenim les eines i el talent, i estem llestos per fer-ho.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimas noticias

MÁS artículos de opinión

proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

quieres asociarte a proa?

Disfrutarás del acceso al área de socios con información del sector audiovisual: legislación, estudios, documentos de trabajo y ayudas.

Ir arriba
proa-area-socis

Cercador

Busques una informació
en concret?

SIGUE LAS NOVEDADES DEL AUDIOVISUAL

Recibe en tu correo todas las novedades del sector audiovisual: convocatorias, festivales, formaciones y últimas tendencias