ADIÓS, HASTA LUEGO…¡YO QUE SÉ!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Artículo de Tono Folguera, productor de Lastor Media, publicado en el Infoproa de lunes 20 de julio de 2020

Com no podia ser d’una altra manera he rebut el whasappAna demanant-me per enèsima vegada un article, de nou he intentat escaquejar-me amb l’excusa que la cosa estava molt cardada i no estava d’ànims per acomiadar-me apropiadament, però la bandarra m’ha enviat un gif d’un cadellet plorant i ja em teniu escrivint el maleït article, això si, per no perdre el costum i com si encara estigués repetint de nou tercer de BUP, ho faig a les 8 del dilluns, mig confinat, una horeta abans del termini pactat per entregar-lo.

Doncs sí, he deixat les juntes de ProDocs i de PROA, flipeu eh, us pensàveu que hi estava del tot enganxat i mai piraria, oi?

Doncs sí, jo també m’ho pensava, però fa uns mesos que sentia que estava cremat i tenia la sensació que ja no era un bon interlocutor per representar-nos davant d’alguns llocs, especialment a les negociacions amb la Corpo i a les discussions entre les diferents associacions de productors (una mena de plaga bíblica).

I durant tots aquests anys ho hauré fet millor o pitjor, però us puc assegurar que sempre he posat per sobre l’interès de sector al meu propi interès, és de les poques coses de les quals íntimament me’n sento orgullós. No poques vegades arribava a Lastor Media i explicava el que havia defensat i aconseguit i els meus companys em miraven amb una cara com dient, aquest pavo és gilipolles, ens acaba de posar les coses més difícils i aquí està, tot orgullós.

Però des de fa uns mesos, davant de l’enèsima contradicció sectorial, acabo massa ràpid dient…a la merda! Bé amb una paraula més, però escrit queda malament. Tinc la sensació que tots aquests anys no han servit de res, però fent repàs de la feina feta, crec que pensar això és molt injust per ProDocs, per PROA i per mi. L’enrocada extrema en un tema, no ha de fer ombra a tantes fites importants aconseguides en defensa dels interessos dels productors, i en són moltes, la taxa, la lluita pel 6%, les dotacions per producció, la sana interlocució que hem aconseguit amb l’ICEC i amb l’ICAA, o la cohesió que Proa ha aconseguit dins el sector audiovisual català i de part de l’estat amb la incorporació dels companys de Balears i del País Valencià.

En canvi hi ha tres coses que m’han cremat molt, la principal és tot el que li està passant a TV3, cal advertir que, seria injust generalitzar en la crítica als responsables dels diferents equips de direcció de la tele, hi ha de tot, com de productors, de molt bons i de molt dolents. Els principals responsables de la desfeta de la nostra TV pública és el govern actual, els governs passats i ho podria ampliar perfectament a tot el Parlament de Catalunya, són ells qui estan convertint la nostra potent i estimada televisió pública de Catalunya en una TV autonòmica més. Tant parlar d’estructures d’estat i es carreguen l’única que tenim! La situació és insostenible, ens estan ofegant, no pot ser que TV3 estigui pagant per documentals que s’han d’emetre en prime time, entre 1.500 i 20.000 euros, no pots ser. No pot ser que la participació de la NOSTRA TV en una pel·lícula rodada en català sigui, si tens sort, del 10%, no pot ser que cada any la renovació dels programes que lideren el prime time, hagi de ser una qüestió d’Estat, no pot ser que TV3 hagi deixat d’innovar, d’educar-nos com a teleespectadors, no pot ser que una joia com el Sense Ficció visqui asfixiada, no pot ser que no tinguem un canal per acostar-nos als joves, per parlar de cultura, de medi ambient, per provar coses noves. No pot ser, però és. I no hem aconseguit res de res. Marxo de la Junta de ProDocs i el full amb les set o vuit propostes de canvis (que no costen ni un duro a la tele) que vàrem redactar ara fa vuit anys a la primera Junta de ProDocs, segueixen allà, intactes, no n’han fet efectiva ni una.

Aquest any, el que ve i l’altra, el sector audiovisual català, sense una TV pública forta al seu costat, està mort.

Molts de nosaltres hem girat el cap a Madrid i les coses no ens van malament del tot, perquè els productors catalans som bons i els nostres tècnics i actors encara millors, però no deixa de ser cert, que des de Barcelona les coses són un mica més complicades, així que ja sabeu, els que sou joves i encara no teniu càrregues vitals que us ancoren a Catalunya, us dono un consell, pireu, pireu a Madrid cagant llets!

Vaig acabant, les altres dues coses que em deixen un regust amarg són la incapacitat dels productors de l’estat de treballar plegats, som, tots, un desastre i estar dividits en tantes associacions, no ens aporta res de bo, cal fer un esforç per retrobar-nos. I ara em contradiré, perquè a PROA el que més m’ha cremat darrerament és la cerca del consens per sobre de tot. Penso que el cinema està en perill i que hem d’enfocar els nostres esforços a què, des de l’Administració, aboquin tota l’energia i el pressupost necessari per protegir-lo i penso que, de vegades, per culpa del consens no ho fem prou. I això dedicaré els meus esforços, ara des de la Junta de l’Academia de Cine de España, si necessiteu qualsevol cosa, allà em teniu.

Finalment vull agrair a tots els companys i companyes de Junta que durant aquests anys han patit estoicament les meves freqüents sortides de to, el seu esforç, la seva generositat i la seva amistat, a la Montse Bou, per aguantar-me amb infinita paciència, a tot l’equip de PROA, el d’ara i els d’abans, per donar-me suport, al Raimon Masllorens, per fer-me confiança, he après molt de tu estimat amic!

I per acabar, el darrer agraïment el reservo per l’Ariadna Dot i el Sergi Moreno, sense el vostre suport i complicitat mai hauria pogut dedicar les hores que, molt gustosament, he dedicat a ProDocs i a PROA aquests 8 anys. I a tots i totes vosaltres, companys productors, ànims i seguim, no?

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimas noticias

MÁS artículos de opinión

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

ÚLTIMAS NOTICIAS

quieres asociarte a proa?

Disfrutarás del acceso al área de socios con información del sector audiovisual: legislación, estudios, documentos de trabajo y ayudas.

Ir arriba
proa-area-socis

Cercador

Busques una informació
en concret?

SIGUE LAS NOVEDADES DEL AUDIOVISUAL

Recibe en tu correo todas las novedades del sector audiovisual: convocatorias, festivales, formaciones y últimas tendencias