Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

EL GRAN DILEMA

Article de Eugènia Giné, productora de Mamba Media publicat a l’Infoproa de dilluns 26 d’octubre de 2020

A ningú sorprendrà avui dia el fet que les xarxes socials han esdevingut, sense cap mena de dubte, l’opi del poble. Tenen totes les característiques i conseqüències de qualsevol altra substància addictiva (i en general il·legal).

“The Social Dilemma” aporta dades concretes i esfereïdores de com hem arribat (o ens han portat) fins aquest extrem, i dóna detalls específics de com la interacció a les xarxes socials i les estratègies de qui les controla canvien el comportament dels individus, manipulats silenciosament per redefinir el seu patró de consum.

Fins fa no gaire, a casa estàvem aïllats en gran manera de tot aquest soroll i bogeria. Un perfil d’Instagram i un de Linkedin que de vegades passen dies o setmanes sense actualitzar-se i poc més. Alguns amics amb fills adolescents i altres familiars ens alertaven del perill de l’excés de xarxes, i de la cura que hem tingut amb els nens i joves.

I de sobte, comencem a produir un format online, i ens veig al meu equip i a mi barallant per sumar followers, likes i visualitzacions. I aquestes dades no es miren un matí a la setmana a l’hora d’esmorzar com abans mirava l’audiència d’un programa, s’actualitzen a temps real durant les 24 hores del dia.

És a la vegada fascinant i implacable, i m’emportaré una sorpresa quan esbrini el temps real d’ús del meu mòbil i el temps dedicat a consultar les xarxes socials. Prefereixo no saber-ho.

La necessitat de reconvertir el model de negoci televisiu ha fet que les empreses audiovisuals hagin buscat nous públics per créixer. Ara les televisions han d’apostar pel “Digital first”. La innovació, els nous llenguatges, els formats arriscats, el consum multipantalla i l’atracció del públic jove són la prioritat. Qui ja ho ha entès porta un marge d’avantatge difícil de recuperar.

Qui no ho ha entès ha caigut en la falsa creença que produir per xarxes és més barat. Les produccions reals necessiten pressupostos reals, adequats i dimensionats. Aquests projectes digitals han de ser tractats igual que les actuals produccions per TDT, perquè la qualitat sempre ha de ser una condició irrenunciable.

Com a productora hem de decidir entre centrar els nostres esforços en productes digitals però encara considerats secundaris i no rendibles, o continuar lluitant per un lloc a les graelles. Aquest és El Gran Dilema.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Protv-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE PROGRAMES I SÈRIES DE TV

Coneix ProTV

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROTV

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
Protv-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE PROGRAMES I SÈRIES DE TV

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.