EL CALENDARI MANA

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article de Iván Agenjo productor de Peekaboo Animation i president de ProAnimats, publicat a l’InfoPROA de dilluns 07 de juny de 2021.

Quan vaig saber que feia la InfoPROA avui, tenia la intenció de parlar de coses feixugues: que si els fons europeus de recuperació i resiliència aniran a parar a grans empreses, que si el hub audiovisual només vol fer platós (i potser platós no és el que fa falta), que si creiem que no estem prou representants al consell assessor dels ministeris… tot molt saberut.

Però llavors el calendari mana. I ens trobem amb totes les línies d’ajut de l’ICEC convocades pràcticament una darrera l’altra: desenvolupament el dia 3 juny, animació demà 8 juny, curtmetratges el mateix dia, documentals per televisió i TV movies TAMBÉ el mateix dia, llargmetratges el dia 14 juny… després afegim les de subtitulació de l’Institut Ramon Llull el dia 21 de juny. Es rumoreja que les línies de minoritàries i sèries de ficció de l’ICEC estaran també convocades cap a mitjans de juny.

Quan acabem amb tot això vindrà l’ICAA (generales) amb la incertesa de la resolució de RTVE de cinema un cop ja estigui obert el termini… per cert, el mateix ens passa en animació, que RTVE va convocar al març les sèries i just aquesta setmana ens comuniquen que la resolució no arribarà fins DESPRÉS de la data màxima de l’ICEC amb qui teòricament es coordinaven… i per acabar-ho d’adobar, quan pensàvem que passat tot això ens anirem de vacances (no gaire lluny), divendres ens assabentem que les primeres convocatòries del nou programa MEDIA Europa Creativa surten ara també a l’estiu “con agostidad y alevosía” i convocatòria única. Si tens projectes en diferents estadis i de diferent tipologia per anar a les diferents línies de les institucions, la resposta és: malson.

Tan complicat és tenir un calendari raonable? Si ja és prou difícil la vida d’un productor audiovisual, que ens hem de barallar amb tot i tothom per a poder finançar les obres, que ens trobem amb uns preus de llicència a la baixa i uns clients/plataformes cada vegada més grossos i poderosos, que depenem (malauradament) d’un sistema d’ajuts públics sense el qual no podríem produir… hem d’afegir un calendari que ens faci no dormir durant 2 mesos seguits omplint formularis amb risc d’un cobriment de cor en qualsevol moment?

Sempre dic quan algú em pregunta que els productors el que reclamem són EINES per a poder tirar endavant els projectes. I aquestes eines són en part més diners (òbviament) però també altres coses: flexibilització de la burocràcia (la desaparició de les AIE, per exemple); obligació d’inversió als operadors cap als productors independents (diners privats, no públics, repartits entre els diferents gèneres); un calendari estable amb convocatòries fixes i espaiades (dos l’any en comptes d’una, que és una eternitat d’espera!), de manera que pots planificar-te amb temps i presentar projectes més robustos (això ho demanem a les institucions però també a les televisions); etc.

Potser algun dia, encara que només sigui per no sentir-nos més, ens faran cas. De moment, però, continuarem amb un calendari canviant com la meteorologia i treballant caps de setmana sencers per arribar a tot arreu.

Bon juny a tothom.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.