Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

COVID-19 I FICCIÓ 

Article de Laura Rubirola, productora de Malmo Pictures, publicat a l’Infoproa de dilluns 28 de setembre de 2020

Creieu-me, no tinc cap de gana d’escriure res relacionat amb la COVID-19, però avui dia em sembla inevitable, de la mateixa manera que em pregunto fins a quin punt s’hi veurà obligada també la ficció.

A l’inici de la crisi sanitària que estem vivint, molts de nosaltres no érem conscients -segurament perquè no volíem ser-ho-, de la magnitud de la tragèdia. Però un confinament sense precedents, l’adaptació progressiva a una nova normalitat i les previsions per unanimitat dels experts, ens han acabat situant en el que és -sense cap mena de dubte-, un nou paradigma.

El 2020 és, per tant, l’any de la pandèmia. L’any en què la COVID-19 va irrompre a les nostres vides per acabar formant part dels llibres d’història de les següents generacions. I és sobradament conegut també que, després de cada crisi – sigui del tipus que sigui- la humanitat ha demandat entreteniment. I a la ficció li ha tocat jugar un paper fonamental en aquesta missió d’evasió de la realitat.

Però com podrem evitar una realitat tan present? Com escaparà la ficció al conflicte actual? Com reflectirà l’audiovisual un context tan contaminat per la pandèmia?

Durant els darrers mesos molts hem revisitat pel·lícules que han passat, de ser considerades de ciència-ficció, a ser incloses a la categoria de premonitòries. Un clar exemple clar n’és “Contagio” (2011) de Steven Soderbergh, on un virus originat a la Xina provoca una crisi molt semblant a la de la COVID-19. I és ben curiós advertir com tota la població integra l’ús de la mascareta, mentre els actors protagonistes llueixen els seus populars rostres al descobert. Però anècdotes a banda, la pel·lícula integra perfectament la crisi perquè parlar sobre la crisi, però com desviarem l’atenció sobre la malaltia, mentre reflectim la realitat actual?

És evident que les històries sobre el confinament o les seves conseqüències esdevindran també un gènere, però em temo que la resta de ficcions hauran de fer una reflexió -cas a cas- sobre com adaptar el seu contingut al nou paradigma. I em sembla que a nosaltres, els productors, no només ens toca sobreviure, sinó també seguir reflexionant sobre els eterns conflictes entre la ficció i la realitat.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix Proficció

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROFICCIÓ

Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.