Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

PERQUÈ ÉS COMPLICAT COPRODUIR A EUROPA?

Crònica de la taula rodona “Coproduir a Europa” impulsada per PROA, Productors Audiovisuals Federats, juntament amb el Festival Internacional de Cine de San Sebastián.

DIMARTS 24 DE SETEMBRE. El passat dimarts 24 de setembre vam celebrar “Coproduir a Europa” en el marc del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià. Una taula rodona que va comptar amb la moderació de David Matamoros productor de Mr. Miyagi i la participació de Silvia Anoro, Subdirectora General de Foment de l’ICAA – Instituto de Cine y Artes Audiovisuales, Aoife O’Sullivan productora de la companyia irlandesa Subotica Entertainment, Adriá Monés productor de Fasten Films, Alexander Bohr productor de l’alemanya ZDF/ ARTE i el polonès Marcin Łuczaj de New Europe Film Sales.

La taula va començar amb la pregunta, perquè és complicat coproduir a Europa? La coproducció s’ha posat a debat amb l’entrada de nous agents i un entorn dinàmic, existeix la corrent de productors que pensen que la coproducció pot ser l’única via per salvar el cinema independent, mentre que d’altres, pensen que coproduir no té sentit. Si més no, des de PROA vam creure necessari establir un diàleg sobre les normatives de la coproducció per examinar-les, revisar-les i actualitzar-les.

Durant la conversa es va oferir una radiografia del moment actual per tal de poder visionar el futur. Silvia Anoro, va donar dades que demostren que la tendència de la coproducció està canviant i que cada cop més Espanya coprodueix amb Europa en compte d’amb Llatinoamèrica. A més, va afegir que des de l’ICAA estan treballant diferents aspectes, com els incentius fiscals o l’adaptació de la normativa de coproducció internacional. A més, va destacar la necessitat de trobar acords i convenis bilaterals amb la resta de països europeus. Un altre aspecte d’interès fou l’afegit per Aoife O’Sullivan, qui ens va explicar que a Irlanda existeixen dues línies de producció i ambdues faciliten la coproducció, la creativa i la que protegeix la cultura irlandesa, és a dir, s’intenta protegir la indústria però no d’una forma proteccionista.

Per altra banda, Marcin Łuczaj va defendre que tot està canviant amb l’entrada de les plataformes VoD i que és una bona oportunitat perquè els productors de contingut, creadors i distribuïdors, s’adaptin per generar una nova indústria “les normatives sempre van al darrere de la indústria”.

Alexander Bohr, va destacar la pèrdua d’audiència jove i els canvis d’hàbit de consum, ens va plantejar el repte d’unir forces amb les plataformes per tal de trobar solucions. Aoife O’Sullivan, va afegir que amb la introducció de plataformes com Netflix, el contingut europeu, cada cop més, és més comú pel públic internacional.

A més, Adrià Monés va expressar la necessitat de revisar les fórmules de la coproducció, ja que hi ha molt de talent a Europa però sense suport, és molt difícil la mobilitat i la competitivitat. Va remarcar que és un bon moment per confiar amb el talent i posar-ho fàcil.

Per finalitzar, David Matamoros va fer un recull dels highlights del diàleg: Flexibilitzar la normativa i trobar la reciprocitat a Europa; que el contingut sempre ha de sobreposar-se al finançament; contractat sense tractat per generar oportunitats; protecció de la indústria de forma no proteccionista i com a conclusió, construir un futur amb les audiències joves pot marcar la línia fins on ens dirigim.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proa-logo

som agent estratègic

Posicionem el sector audiovisual

Coneix PROA

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROA

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

Uneix-te a PROA

Avantatges i accés a l'àrea de socis amb informació i documentació exclusiva sobre convocatòries, ajudes i legislació del sector audiovisual

Descobreix PROA

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.