DEL LLATÍ CONSENSUS

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article de Sergi Moreno Castillo, productor de Vilaüt Films publicat a l'InfoPROA de dilluns 01 de març de 2021.

Des que formo part de la família de ProFicció (i no fa gaire), hi ha una paraula – concepte – idea que llegeixo, sento, i escolto, i que m’he trobat utilitzant sense parar. Aquesta és CONSENS. Jo, que no vinc del món associatiu, ni tinc cultura participativa, m’he volgut assegurar d’entendre’n el sentit i m’he trobat amb això:

CONSENS: Etimologia: del ll. consensus, -us, der. de consentīre ‘estar d’acord’ – masculí

  1. Consentiment, especialment per a una cosa demanada.
  2. Conformitat d’interessos, d’opinions; acord.
  3. SOCIOLOGIA Acceptació d’una proposició o d’una ideologia per part d’una comunitat.

El consens, en sociologia, fa referència a l’acceptació d’una proposició o d’una ideologia (mitjançant un procés concret) per part d’una comunitat. Per tant, quan “hi ha hagut consens en alguna cosa” vol dir que aquesta cosa ha estat acceptada per part de la comunitat afectada.

L’acceptació pot donar-se a partir d’unes normes a definir per la mateixa comunitat; per votació, per debat, etc. La decisió per consens és un procés de decisió que no busca únicament l’acord de la majoria dels participants, sinó que també té com a objectiu resoldre o atenuar les objeccions de la minoria, i així arribar conjuntament a la decisió més satisfactòria. Consens significa alhora el fet d’arribar a un acord general i el procés que ha fet possible arribar-hi. La presa de decisions per consens tracta fonamentalment aquest procés.

A diferència de la unanimitat, la decisió per consens no ha de ser acordada per la totalitat dels membres, sinó que ha de ser presa per la totalitat dels membres que exerceixen el vot o posicionament. D’aquesta manera les abstencions no es tenen en compte en el consens, però si en una decisió per unanimitat.

* * *
Espero de tot cor que sabrem ser fidels a la definició.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.