La lenta (però segura) configuració d’un cinema valencià

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article de Rafa Piqueras, productor executiu de Lof Media, per a l’InfoPROA del 8 de novembre del 2022

Els darrers dies assistim a l’estrena en sales de dues pel·lícules amb denominació d’origen valenciana i que estan destinades a contribuir al gran any per al cinema que està sent aquest 2022. Es tracta a més de dos debuts en el llargmetratge, i tots dos dirigits per dones. Són El Agua, d’Elena López Riera, i Vasil, d’Avelina Prat. Dos exemples de cinema sòlid, contemporani, autoral, que s’inscriuen amb naturalitat en l’ecosistema del cinema europeu actual.

Les dues comparteixen a més un cert univers màgic. Vasil conta la història d’una amistat sobrevinguda entre un jubilat i un búlgar al qual el primer acull a casa seua. Com explica la mateixa Avelina, la pel·lícula adopta un to de conte encisador, sense voler evadir en cap moment els conflictes socials i burocràtics relacionats amb la immigració. Per la seua part, El Agua parteix de les llegendes i tradicions de la terra d’origen de la seua directora per a fer una radiografia del relat patriarcal ancestral, heretat de generació en generació i assentat en l’imaginari col·lectiu. Amb una visió tremendament autoral, marca un camí original i coherent amb els treballs anteriors de la directora.

No són les primeres; en els últims anys hem assistit a debuts prometedors que han irromput amb pas ferm en el que podríem denominar una cinematografia de segell valencià: les propostes de Chema García Ibarra (Espíritu Sagrado), d’Álex Montoya (Asamblea, Lucas), de la dupla formada per Rafa Molés i Pepe Andreu com a directors (Lobster Soup) i productors (La mort de Guillem), de les produccions d’Adán Aliaga, de Claudia Pinto (Las consecuencias), dels germans Polo (The Mystery of the Pink Flamingo), i alguns altres (que em disculpen les omissions). Però des del meu punt de vista, Avelina i Elena aconsegueixen enguany una fita, un punt d’inflexió que assenyala el camí a seguir en produccions futures. Un camí del qual, humilment, podem sentir-nos orgullosos com a sector. Enguany serà un gran any, també, per al cinema valencià.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.