Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Companys, ens hem d’animar!

Article de Iván Agenjo, CEO i productor executiu de Peekaboo Animation i Vocal de ProAnimats, publicat a l’Infoproa de dilluns 8 d'abril de 2019.

Escric aquesta Infoproa entremig de dos mercats: vinc de Tenerife de participar al Foro Quirino de l’animació iberoamericana, i 24 hores després marxo cap a Cannes pel Miptv (y tiro porque me toca). La moguda vida del productor, què us he d’explicar!

Entre avió i avió m’assabento que un estudi d’efectes especials, El Ranchito, obre seu a Canàries atret pels incentius fiscals, i que Netflix desembarca amb un centre de producció de ficció a Madrid. I el meu cap no pot deixar de pensar… i per l’animació què? Els productors catalans d’animació ens quedarem de braços plegats?

Als Quirino encara li manquen rodatge per convertir-se en un mercat de referència al sector, encara és un esdeveniment petit amb un cert ambient amateur. Però amb només dos edicions han doblat assistència i tenen suport de l’ICEX i l’ICAA. I són els únics premis locals a on podem competir els productors de sèries d’animació! A ProAnimats portem temps barallant-nos amb altres premis per visibilitzar la bona feina que fem, més enllà del cinema, sense acabar d’aconseguir-ho. Igual que tampoc hem aconseguit, de moment, que Netflix (i altres plataformes) coprodueixin aquí animació a més de ficció.

Conclusió: companys de l’animació, ens hem d’animar! I que així la resta d’agents s’animin amb nosaltres! Queixar-se de la manca de recursos està molt bé (jo ho faig tot sovint, en públic i a la dutxa) però també hem ser més assertius per aconseguir les nostres fites. Ningú més ho farà per nosaltres! Davant l’apatia de les diferents administracions públiques (en bona part pel període electoral) segur que hi ha moltes altres coses que podem fer amb pocs recursos i molta imaginació. La missió que vàrem organitzar des de ProAnimats a Torí n’és un bon exemple, i el “sarau” que volem muntar pel juliol, també (spoiler: estiguin atents a properes entregues). Aquest tipus d’iniciatives, nascudes i organitzades des de la pròpia associació, crec que poden ser les més efectives.

Hem de fomentar la producció a casa, perquè no marxin ni productores ni talent local, hem de fomentar vincles amb altres regions i hem d’innovar en la promoció i visibilitat, tant internament com externa. No pot ser que no tinguem un showcase d’animació catalana que exporti la nostra imatge cap a fora. Hem fet diversos intents i, tot i que alguns funcionen bé localment, cap no acaba d’aixecar prou atractiu internacional. Potser perquè el circuït de festivals està molt atapeït? O potser perquè no hem trobat aquell tret prou diferenciador? Pensem-hi, pensem-hi. Jo ho continuaré fent entre avió i avió. Sóc un ferm convençut que tenim bon talent, bon coneixement del mercat i bon reconeixement de marca. Els ingredients hi són, només ens falta trobar la recepta adequada per cuinar-los.

Article de Iván Agenjo, CEO i productor executiu de Peekaboo Animation i Vocal de ProAnimats

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proanimats_logo
ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE PRODUCTORS D'ANIMACIÓ

Coneix ProAnimats

Més informació

últimes notícies

Proanimats_logo
ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE PRODUCTORS D'ANIMACIÓ

Coneix a Avant

Més informació

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.