Que la indústria del videojoc a Catalunya lidera el sector a Espanya és un secret de domini públic. En total, amb un 51% de la facturació. Només el 2019, 473 milions d’euros dels 920 milions facturats pel sector de l’oci electrònic corresponien a empreses catalanes. Això representa un creixement del 10,3% respecte l’any anterior.
Aquesta explosió no s’entén sense quatre pilars fonamentals com són la creació d’estudis independents (indies), l’aterratge a Catalunya de grans empreses productores multinacionals, com Ubisoft, Gameloft, King o Scopely; la consolidació d’una oferta formativa que actualment ofereix set graus, un postgrau i quatre màsters per generar talent tecnològic i creatiu; i la celebració d’alguns esdeveniments especialitzats, com Gamelab.
Per què hi ha d’haver la sinergia en la indústria audiovisual, com és el cinema? Fonamentalment per dos motius: tant el videojoc com el cinema o la televisió es nodreixen d’altres disciplines, com ara la fotografia, la música, la literatura i la tecnologia, per a la seva creació. I el segon motiu és perquè comparteixen professionals, com són animadors, directors d’art, actors de doblatge, guionistes o traductors.
Divendres passat, amb la taula rodona que va organitzar DeviCAT i PROA en el marc de Festival de Sitges, va quedar palès que les dues indústries han d’apropar posicions, unir esforços, crear sinèrgies i ajudar a fer créixer el gran hub de creativitat i producció de l’entreteniment del sud d’Europa.
Catalunya té talent creatiu que no podem deixar escapar i una gran indústria que tan sols reclama més suport per consolidar la seva posició de lideratge.