Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

BON ANY NOU I BONA DÈCADA NOVA!

Article d'Iván Agenjo, productor de Peekaboo Animation, publicat a l’Infoproa de dimars 07 de gener de 2020.

Aquesta setmana encetem no només un nou any, sinó també una nova dècada, i deixem darrere una altra que ha vist com la indústria de l’audiovisual en general, i de l’animació en particular, ha patit canvis de dimensions molt profundes.

Arrencàvem el 2010 en plena crisi econòmica i financera, amb retallades a tot arreu, inclosos els ajuts a la producció, la caiguda de la publicitat i, en conseqüència, dels preus de llicència de televisions, etc. Tanmateix, en paral·lel hem viscut una revolució tecnològica i una multiplicitat de pantalles que permet el consum sota demanda. Des de jugadors més antics com Youtube fins als nouvinguts Disney+ o Apple TV, passant per Amazon Prime, Hulu, HBO, Rakuten i, per sobre de tots ells, Netflix, qui va inaugurar la seva carrera internacional el 2010. Avui dia Netlix opera a 190 països.

Això és especialment present al món de l’animació: per als nostres nens, per als futurs espectadors audiovisuals del món, el consum sota demanda ha vingut per quedar-se. Només cal fer una ullada a l’informe que l’Observatori Audiovisual Europeu va publicar a inicis de desembre: l’animació infantil copa 17 de les 20 primeres posicions entre els continguts més distribuïts en plataformes VOD a tota Europa (i la primera ficció adulta no surt fins a la 8a posició). Un canvi radical en el model de consum dels més joves que ens obliga als productors a planificar els nostres projectes d’una manera diametralment diferent a com es feia ara fa deu anys.

Però no només ha canviat la tecnologia. L’animació s’ha convertit avui dia en un influencer per nens (i no tan nens). El 2010 per exemple s’estrenaven Adventure Time i Rick&Morty, sèries que han marcat tendència en la manera d’entendre el contingut juvenil. Avui dia tenim creadors que ja les han consumit com a públic, i que presenten projectes més rics i arriscats, amb noves narratives i temàtiques, històries inclusives de diferents races i cultures, amb personatges LGTBI, o apoderant heroïnes femenines. El món ha canviat.

També a casa nostra el sector de l’animació ha canviat radicalment. Arrel de la crisi, moltes empreses han caigut, però n’han sorgit d’altres que han agafat el relleu. I avui dia tenim un sector més jove, més flexible i, si m’ho permeteu, més preparat que fa deu anys per enfrontar-se als reptes d’aquest mercat global.

Personalment, també ha estat una dècada de transició: jo vaig entrar a l’animació precisament el 2010, després de dos anys i mig distribuint sèries de ficció, documentals i formats de televisió, i acabo la dècada recent convertit en President de ProAnimats. Només puc agrair als meus antecessors l’enorme feinada i esforç que han suposat aquests anys de canvis disruptius, i desitjar que el nou any, i la nova dècada, portin bones noves pel sector. Ja toquen els “feliços anys 20” del segle XXI per l’animació catalana.

Bon any nou a tothom!

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proanimats_logo
ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE PRODUCTORS D'ANIMACIÓ

Coneix ProAnimats

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE proanimats

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
Proanimats_logo
ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE PRODUCTORS D'ANIMACIÓ

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.