Avançar parlant

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article d'Andrea H. Catalá, productora, directora i sòcia fundadora d'Amor y Lujo, per l'InfoPROA del 8 de novembre del 2021

Produir implica parlar molt. Utilitzar el llenguatge per transmetre informació, entusiasme, per temperar o persuadir. És important que la cultura reculli els canvis que una part de la societat està adoptant pel que fa a certs usos del llenguatge. Però incorporar a les pel·lícules el llenguatge inclusiu que ja floreix al nostre dia a dia és un repte que va més enllà del que és estrictament lingüístic.

Posem per exemple el cas de les traduccions de pel·lícules de l’anglès al castellà i català en què el personatge principal s’identifica com a gènere no binari. La seva identitat autodesignada no és percebuda com a totalment masculina o femenina. Per la naturalesa de l’anglès, paraules com els adjectius no tenen gènere, ja són “neutres”. En català o castellà, hi ha gènere. També, l’ús dels pronoms they/them està molt més estès que elle en castellà o elli en català.

Per tal de respectar al màxim el text original, s’origina un treball extra. Un repte també per als professionals de la traducció i subtitulació. Buscant la naturalitat més que l’academicisme, es pot evitar l’ús de la “e” (tot i que cada cop està més estès), per utilitzar altres formes lingüístiques que no marquessin gènere. Per exemple, “per no sentir soledat”, en lloc de “per no sentir-me sola”. Etcètera. Encara que fidels als temps, també es pot incloure el terme “totis/todes” a l’hora de parlar d’un grup de personatges amb diverses identitats de gènere.

Com deia José Luis Borau, el llenguatge és “enriquit o viciat pel cinema, segons es vulgui veure”. El detallisme amb el llenguatge inclusiu respon a una voluntat de fer també més inclusives les nostres pel·lícules. Una voluntat humil d’enriquir la nostra societat amb elles.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.