Arribar a Amsterdam somiant

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article de Marieke van den Bersselaar, productora executiva de Polar Star Films, per a l’InfoPROA del 3 de gener del 2023.

Una coproducció amb Dinamarca, un llargmetratge per a una gran plataforma, una coproducció amb França amb vuit cadenes de televisió internacionals: són exemples de les produccions en què vam treballar l’any passat i durant les quals no vam veure en persona els nostres interlocutors internacionals ni una vegada.

Aquest novembre m’estava fent la maleta per a un esdeveniment clau a l’agenda de qualsevol productor de documentals: l’IDFA, a Amsterdam. Després de dos anys de pandèmia, el festival i el mercat tornaven a estar planificats en tota la seva esplendor. Però abans de sortir vaig tenir una sensació incòmoda: com a professionals del gènere documental, que sol enfocar-se en les desigualtats socials i mediambientals del món, ens podem permetre agafar tots un avió per reunir-nos, contaminant el món que intentem millorar?

En arribar a Amsterdam, vaig començar a trobar-me amb companys i companyes que no havia vist en uns quants anys. Per primera vegada en molt de temps, vaig poder intercanviar idees en directe i parlar sobre problemes o reptes de l’ofici. M’he retrobat amb commissioning editors de televisions i hem solucionat temes que feia temps que intentava resoldre per correu electrònic; he pogut gaudir dels pitches de projectes prometedors, participar en xerrades de gent inspiradora, conèixer directors i futurs coproductors, i he vist documentals a la pantalla gran i els he analitzat amb companys allà presents. M’he omplert d’inspiració i alegria per poder dedicar-me a aquest gènere que tant estimo.

De nou a Barcelona, he hagut de concloure que sí que és important que ens veiem de tant en tant en persona. Indubtablement, el diàleg directe, compartir, sentir i parlar naturalment sense barreres és crucial per treballar plegats. El millor és que aviat podrem intercanviar els seients estrets de l’avió per un viatge somiat: l’empresa European Sleeper ha anunciat que introduirà un tren de nit entre Barcelona i Amsterdam. D’aquesta manera podrem arribar de forma més sostenible i fer les nostres pel·lícules somiades.

Feliç any nou!

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.