Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

ALICE enfortirà la indústria de l’animació catalana

PROA i ProAnimats presenten un projecte europeu d'animació de cooperació interterritorial

PROA, Federació de productores audiovisuals i ProAnimats, associació de productores audiovisuals d’animació han presentat el projecte europeu de cooperació interterritorial A.L.I.C.E. (Lliga d’animació per a augmentar la cooperació a Europa), que busca fomentar el creixement de les petites i mitjanes empreses dedicades a l’animació. Al projecte hi participen institucions i organismes públics i privats de les regions de Région Wallonne, Bèlgica (Wallimage) Haut-de-France, França (Pictanovo), Puglia, Itàlia (Govern de la Regió de Puglia), Bratislava, Eslovàquia (Ministeri de Cultura d’Eslovàquia), Rzeszow Regional, Polònia (Agència de Desenvolupament Regional de Rzeszow) i Catalunya, Espanya (PROA).

“ALICE busca donar visibilitat a l’animació catalana a Europa, cohesionar els agents del sector, servir d’espai de diàleg per identificar solucions i afavorir la col·laboració entre territoris europeus” ha explicat Mar Sáez, responsable de relacions internacionals de PROA i project manager del projecte a Catalunya, durant l’acte que es va celebrar ahir a la seu de la SGAE a Barcelona.

A més de la presentació pública, es va dur a terme també la primera de les taules de treball a Catalunya sobre “Finançament i Normativa legal”, una de les 4 àrees d’investigació en les que s’estructura el projecte. El segon grup de treball abordarà “L’emprenedoria i la Formació”, el tercer la “Distribució i Audiències” i l’últim s’enfocarà en les estratègies dels “Clústers i l’Especialització intel·ligent”.

A la taula de treball sobre “Finançament i normativa legal” s’han reunit productors, representants de la Televisió pública de Catalunya i de l’Institut català de les empreses culturals per tal de començar a treballar conjuntament, en propostes que fomentin la indústria de l’animació a Catalunya i la cooperació europea.

L’accés al finançament ha estat, i és, el principal problema de les PIMES que treballen en el sector, un àmbit que a Catalunya “ha estat sempre punter dins del territori espanyol”, assegura Agenjo, especialment en la producció de sèries. “La multiplicitat de finestres, el consum fragmentat, implica que el finançament es fa més complicat perquè has de posar d’acord a més actors per poder tirar endavant els projectes”, ha declarat el president de ProAnimats i vicepresident d’animació de PROA.

El projecte ALICE té com a objectius facilitar el finançament de produccions, així com millorar la formació i retenir el talent. La gran part dels projectes d’animació que es duen a terme a Catalunya són coproduccions, “anar a coproduir a fora és una necessitat a dia d’avui”, explica Agenjo, “la falta de recursos econòmics i l’absència d’indústria ha condicionat un sector que, malgrat tenir molta capacitat i creadors reconeguts, ha estat incapaç de retenir tot el talent i la creativitat. Tenim creadors molt reconeguts que treballen en produccions de fora perquè no tenim prou indústria per absorbir tots els professionals d’aquí”.

El productor confia que el projecte ALICE, establirà les bases per “enfortir el sector i fomentar el creixement” d’un ecosistema industrial sostenible que doni suport a la coproducció europea amb propostes que estiguin alineades amb l’Animation Plan for Europe publicat per la Comissió Europea i amb les demandes d’Animation Europe, la federació de productors d’animació europeus de la que ProAnimats forma part molt activament.

En aquesta primera sessió “hem parlat amb dos dels agents a nivell territorial que tenen pes en aquestes decisions, i hem convingut fer una radiografia del sector i aportar mesures”, apunta Iván Agenjo. Un dels aspectes a tractar és l’harmonització de la normativa del sector perquè sigui compatible amb la resta de socis europeus.

Agenjo ha aclarit que “el primer pas és fer una radiografia del sector per a pensar cap a on es vol anar i analitzar les possibles problemàtiques”, i ha animat a les empreses i professionals a participar i a definir que solucions s’han d’aplicar.

PROA, s’ha convertit en uns dels socis estratègics del projecte per la seva interlocució directa amb el sector, la Federació, a més,  serà l’encarregada juntament amb el Ministeri de Cultura Eslovac d’examinar els últims mètodes utilitzats per a la distribució i la promoció del contingut, en un moment en què les plataformes VOD i els canals online com YouTube han canviat per complet els formats de producció, la monetització d’IP i els mètodes utilitzats per a arribar al públic.

El programa ALICE va començar oficialment l’1 d’agost i és finançat en un 75% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp

MÉS NOTÍCIES SOBRE proanimats

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
Proanimats_logo
ASSOCIACIÓ PROFESSIONAL DE PRODUCTORS D'ANIMACIÓ

Coneix a Avant

Més informació

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.