Algoritmes (artificials) vs Històries (reals)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Article de Marc Comas Rifà, productor executiu de La Kaseta, per a l’InfoPROA del 24 de gener del 2023

Les productores audiovisuals, petites o grans, és indistint, sempre estem pendents del mercat, per necessitat o per oportunitat. Un mercat cada vegada més global i homogeni. Sí, això de la globalització ens ha deixat orfes del concepte “heterogeni”.

Quan parlem amb distribuïdores, plataformes, cadenes de televisió i productores, totes, ja siguin de Sud-amèrica, Europa central o darrerament fins i tot les anglosaxones, diuen que busquen true crime o celebrities: un producte que es pugui etiquetar de true crime encara que no sigui true del tot o tingui un crime discret, i celebrities com més celebrades millor. Després reciten amb gran solemnitat que així ho indiquen els algoritmes, les tendències i, finalment, la frase més demolidora: és el que volen els espectadors.

Primer fem unes rialles, després ho deixem a la categoria d’anècdota i més tard de moda efímera, però finalment arriba la reflexió més serena, lúcida i funesta: les històries han mort.

Pensàvem, i encara ho creiem, que nosaltres (les productores independents de documentals) explicàvem històries, que era la nostra principal raó de ser. Ja no és allò de fer un món millor a través dels nostres documentals, però sí que almenys buscàvem històries potents, autèntiques i universals que traslladessin als espectadors un missatge, uns valors i una reflexió crítica. I que amb aquestes històries tan locals com vulgueu podíem anar per tot el món si el discurs era a la fi universal.

Perquè les històries, si són contundents, poderoses i estan ben explicades, són atemporals i aterritorials: a quin any Hamlet perd els pares i l’enteniment o a quin territori està emplaçat Macondo al final no té importància.

Davant d’això podem continuar navegant a contracorrent (que en aquest sector ja estem musculats de tants anys remant), negar-nos a creure que l’espectador no vol històries i rebel·lar-nos contra els artificiosos algoritmes, perquè si no, l’altra opció, la resignació, segur que ens farà més pobres, i no parlo en un sentit econòmic.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

últimes notícies

MÉS articles d'opinió

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
proa

ÀREA DE SOCIS

Convocatòries, ajudes i informació exclusiva per als socis de PROA

ÀREA DE SOCIS

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

vols associar-Te a proa?

Gaudiràs de l'accés a l'àrea de socis amb informació del sector audiovisual: legislació, estudis, documents de treball i ajudes.