Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

LA CRISI COVID19 VISTA PER LES ASSOCIACIONS DE PROA

Els Presidents de les associacions que s'agrupen a PROA han fet una primera valoració de les afectacions al sector audiovisual conseqüència de l'emergència sanitària, publicat a l'Infoproa de dilluns 23 de març 2019.

APAIB per Aline Tur
La crisi del Covid-19 agreuja encara més la fràgil situació de l’audiovisual balear. Abans que tot esclatés, la supervivència de moltes productores estava en risc a causa de la davallada de pressupost d’IB3, que afecta íntegrament a les productores de programes i per a la qual hem demanat una injecció econòmica extra. Ara, amb el nou escenari, a les Illes Balears es preveuen unes pèrdues de més de 15.000.000 d’euros i 6400 contractes fins al mes de juny. La feina d’APAIB aquests dies s’està centrant a avaluar aquestes pèrdues així com reclamar a les administracions públiques l’agilització de pagaments pendents i de tràmits administratius, la flexibilització i ajornament de terminis d’entrega, la facilitació de crèdits avalats pel Govern a interès zero, així com la dotació de personal necessària perquè totes aquestes reclamacions puguin veure el llum.

AVANT per Lorena Lluch
Des d’AVANT estem al costat dels nostres socis, i del sector en general, establint, en primer lloc, un seguiment de com està afectant l’activitat i economia de les nostres empreses aquesta situació; estem en contacte amb tota mena d’associacions (Productores, Tècnics, Film Comissions.); recaptant propostes i informació constants…

De moment, la nostra situació en AVANT és la següent: 10 rodatges de llargmetratges ajornats sine die, 5 produccions per televisió suspeses, 2 llargmetratges en postproducció parats, 14 productores pendents de la resolució CODA d’À Punt, anul·lació generalitzada de qualsevol premi de rodatge, 7 casos de cancel·lació de projeccions/estrenes, 8 productores amb projecte en el Festival de Màlaga -en algun cas participació ajornada, altres seleccionades en Territori Espanya: cancel·lats els seus programes-; 5 empreses productores en tramitació d’ERTO; altres serveis audiovisuals cancel·lats que afecten a més de 10 empreses…

L’objectiu de recopilar aquestes dades setmanalment, que cada vegada ens arriben amb més detall (ara hem ampliat la petició al balanç de pèrdues), és el d’avaluar conjuntament amb la resta d’associacions l’impacte d’aquesta crisi sobre el sector audiovisual, i minimitzar-lo en la mesura en què sigui possible treballant juntament amb el sector i les institucions (en l’àmbit autonòmic des d’AVANT i a escala nacional des de PROA) perquè la situació de l’audiovisual i les nostres propostes i preocupacions, ja lluny de reivindicar, es posin sobre la taula de tots els òrgans que correspongui, de manera que entre tots puguem començar a canalitzar mesures conjuntes i eficaces per a pal·liar aquesta inesperada, incerta i demolidora situació.

DeviCAT per Xavier Carrillo
Aquesta és l’actualitat del sector a Catalunya. En general s’ha aconseguit pràcticament treballar 100% en remot i que la gran majoria estigui treballant des de casa i per tant no hi ha una paralització immediata, excepte en el cas de les instal·lacions físiques de la realitat virtual. Sí que afectarà llançaments, inici de contractes, reassignació de projectes a altres països, finançaments i inversions, però encara estem quantificant l’impacte econòmic i de llocs de treball. En el referent a Gamelab s’està treballant en la línia del que ha fet Apple amb la seva conferència WWDC i adaptar-lo a una modalitat online.

En l’àmbit d’Espanya es va fer una primera enquesta a través de DEV. Insisteixo que per Catalunya estem intentant contrastar / validar l’impacte econòmic.

ProAnimats per Iván Agenjo
El sector de l’animació no té una afectació tan greu donat que els nostres processos de producció impliquen treballar en interiors amb ordinador, i per tant permeten teletreball. La majoria d’empreses així ho estan fent. L’afectació, però, ve a la part de doblatge, on sí que necessitem la participació d’actors, i donades les restriccions de mobilitat, molts d’ells estan totalment aturats. Això implica no poder tancar màsters ni fer entregues i per tant afecta a les obligacions tant amb difusors com pel compliment dels compromisos derivats de les subvencions públiques, posant-les en risc. És primordial per nosaltres, per tant, la flexibilització d’aquests terminis i condicions fins que la situació torni a la normalitat.

ProDocs per Valérie Delpierre
Sé que molts dels vostres rodatges, projectes, s’han quedat parats o cancel·lats. Què paradoxal quan sabem que el documental moltes vegades serveix per contar el que passa al món! Sense necessitat d’inventar, moltes vegades simplement trobant la manera de mirar per mostrar les nostres realitats. Sigui amb urgència o amb el tempo propi de l’observació, però sempre com reflex de la nostra diversitat. Estic segura que més endavant sabrem trobar la manera de comptar la sèrie d’esdeveniments, anècdotes, situacions humanes, que estan succeint per entendre el que estem vivint aquests dies. Una vegada més serem aquest testimoniatge de la Història.

Però també som conscients que la crisi actual, que succeeix a la de la dècada anterior, ens afectarà durament. Però és possible que en aquesta ocasió, la societat percebi que, per pal·liar les seves conseqüències, la política ha de servir per protegir el bé comú, el públic, com pot, ser la sanitat, l’educació i també la cultura.

Des de ProDocs conjuntament amb la resta de les associacions que conformen PROA, creiem que hem d’estar alertes per proposar solucions que s’adaptin a les vostres necessitats i responguin a les vostres problemàtiques. Hem de buscar solucions en l’àmbit sectorial. Amb responsabilitat però també amb fermesa. Estem aquí per a atendre els vostres dubtes, com equip i com associació.

ProFicció per Xavier Granada
L’aturada de rodatges, el tancament de les sales de cinema i l’impacte directe en les estrenes en marxa o previstes per les properes setmanes, són possiblement tres dels punts clau per tots els socis de Pro-Ficció, a més de l’aturada general del sector, que ens impacta molt directament, amb el temor a que es perdin o ajornin comissions, convocatòries d’ajuts, nous pressupostos, etc. Des de PROA s’ha encapçalat des del primer moment el treball amb institucions i amb tot el sector, demanant flexibilitzar les obligacions d’estrenes cinematogràfiques així com els compliments contractuals i d’obligacions de subvencions. Transmeteu-vos les nostres necessitats i temors perquè tots seguim treballant des de casa però amb força. Ànims a tots i totes!!

ProTV per Francisco Escribano
L’impacte de la crisi del Coronavirus està afectant de manera general a tot el sector. Pel que fa a la televisió de flux, com passa també en molts altres àmbits del nostre sector, s’han congelat i cancel·lat moltes produccions. Els programes i les produccions que es mantenen en emissió ho fan en unes condicions extraordinàries, intentant produir des de casa i amb la mínima estructura imprescindible desplaçada a les televisions. Estem vivint un escenari mai viscut abans on haurem de veure fins a quin punt les cadenes mantenen els seus compromisos i els seus contracte, perquè un dels elements associats a la crisi del Coronavirus, és la davallada del mercat publicitari que està caient en picat. Moltes empreses hauran de fer ertes o un replantejament de la relació que tenen en aquests moments amb molts dels seus treballadors. Per tal de poder assegurar un retorn a la normalitat el més ràpid possible, és important que les televisions  mantinguin al màxim els seus compromisos i que no s’aturi la roda de producció, la qual cosa seria dramàtica.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proa-logo

som agent estratègic

Posicionem el sector audiovisual

Coneix PROA

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROA

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

Uneix-te a PROA

Avantatges i accés a l'àrea de socis amb informació i documentació exclusiva sobre convocatòries, ajudes i legislació del sector audiovisual

Descobreix PROA

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.