Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

A LA CRUÏLLA

Article de Jordi Roca director de continguts de Visiona Tv publicat a l’Infoproa de dilluns 04 de maig de 2020.

No crec que hi hagi ningú de cap sector que pugui dir com aniran les coses després de la crisi de la COVID-19. Els efectes reals de la pandèmia sobre tots els sectors econòmics són encara, a hores d’ara, imprevisibles. Però si una cosa queda clara és que a l’audiovisual, plou sobre mullat.

Sóc optimista i no crec que l’Homo Sapiens s’hagi d’extingir com espècie a curt termini, -no obstant, tot és qüestió de temps i en aquest terreny, el de l’autodestrucció, hem demostrat que sabem com fer les coses-, però pel que fa a la supervivència de la indústria de l’audiovisual a Catalunya ja no seria tan categòric. Ara mateix, permeteu-me una mica d’humor, el gif que més s’escau si parlem de la situació de l’audiovisual al nostre país és el dels africans de Ghana ballant amb un taüt.

Bromes a part, crec que és bo repassar els mals que ja ens afectaven abans dels provocats pel virus, saber quin era l’estat del malalt abans de la infecció. Per citar-ne només alguns, a l’audiovisual l’afectaven dolències com: la gradual i inexorable reducció i potser extinció de la ficció a TV3; la desaparició de la televisió pública catalana com a motor de la indústria; la crònica i pandèmica precarització de les condicions laborals dels professionals que hi treballen; deixeu que ho torni a dir: la crònica i pandèmica precarització de les condicions laborals dels professionals que hi treballen; la centralització i compactació gairebé ‘monopolística’ de les grans cadenes privades espanyoles de televisió; l’èxode de talent i de professionals a Madrid; la falta de departaments de recerca i desenvolupament de nous formats que ha convertit els que queden en una mena d’exotisme; la desaparició de franges horàries senceres i de temporades d’estiu a la televisió generalista; l’impacte, encara no prou estudiat, del model de producció, distribució i consum de productes audiovisuals a través d’internet i de les plataformes; i, pel que fa al món del cinema, em remeto al que va explicar Isona Passola en el discurs dels últims premis Gaudí.

A tot això, que ja és molt, hi haurem de sumar ara la crisi de la Covid. Com explica Yuval Harari, ‘tot moment de la història és una cruïlla. Només hi ha un camí que vagi del passat al present, però cap al futur hi ha una infinitat de camins que es bifurquen’. Ara, tornem a ser a la cruïlla, a la bifurcació, i caldrà triar camins. Potser a través de l’anàlisi de l”on venim’ i de la col·laboració de les empreses que formen part de l’audiovisual a Catalunya per, entre altres coses, bastir departaments, per què no conjunts, de recerca i desenvolupament de continguts i nous projectes, tindrem una oportunitat. Probablement, ara no estem per anàlisi i col·laboració perquè ens agafa a tots bracejant per salvar-nos del naufragi, però tard o d’hora ho haurem de provar. De talent, ens en sobra.

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix Proficció

Més informació

últimes notícies

MÉS NOTÍCIES SOBRE PROFICCIÓ

S'han carregat totes les notícies
No hi ha més notícies
Proficcio-logo
ASSOCIACIÓ DE PRODUCTORES DE FICCIÓ

Coneix a Avant

Més informació

ÚLTIMES NOTÍCIES

per què formar part de proa

Si la teva productora es fa sòcia de PROA, podràs gaudir del servei de premsa, assessorament dels teus projectes, participar a les trobades per a socis i accedir a l'àrea privada per consultar documents interns, propostes, avisos i convocatòries entre d'altres.